Featured




De voor- en nadelen van een inductiekookplaat
Inductiekookplaten zijn innovatief, als zien ze er bijna hetzelfde uit als andere gladde kookplaten er zit veel meer achter dan dat u op het eerste gezicht denkt. Functioneel gezien is er een groot verschil tussen inductiekookplaten en ‘gewone’ elektrische kookplaten, waardoor de inductiekookplaat veiliger, milieuvriendelijker en zelfs sneller is dan andere kookplaten. Er zijn vrijstaande, inschuif en inbouwmodellen verkrijgbaar. U kiest altijd de beste kookplaat die perfect aansluit in uw keukenruimte. Lees meer over de voor- en nadelen van een inductieplaat en beslis of deze manier van koken voor u geschikt is.
Wat is een inductiekookplaat precies?
Hoewel een inductiekookplaat elektriciteit gebruikt om warmte te creëren, gebeurt dat niet op dezelfde manier als bij een elektrisch fornuis. Elektrische kookplaten gebruiken elektriciteit om een element te verwarmen, hetzij onder een glazen plaat of direct op de kookplaat in de vorm van een spoel. Deze kookplaat wordt heet en wanneer u een pan op de kookplaat plaatst wordt er warmte weliswaar overgedragen, maar er gaat ook veel warmte verloren.
Een inductiekookplaat daarentegen gebruikt geen elektriciteit om de kookplaat zelf te verwarmen. In plaats daarvan gebruikt de plaat de elektriciteit om een elektromagnetisch veld onder het glas aan te drijven. Als u een pan op de kookplaat plaatst, zorgt de magnetische reactie dat de pan opwarmt. Deze directe verwarming is efficiënt en er gaat minimale warmte verloren.

Inductie compatibel kookgerei
Om op inductie te kunnen koken, is geschikt kookgerei nodig. Dit komt doordat het magnetische veld dat de inductiekookplaat gebruikt om warmte te creëren, magnetische potten en pannen nodig heeft om op te reageren. Kookgerei gemaakt van materialen, zoals aluminium, koper en glas werken niet op inductie. Traditionele pannen van roestvrij staal, gietijzer, nikkel en/of geëmailleerd ijzer werken wel.

De voor- en nadelen van een inductiekookplaat
Zoals bij elk ander type kookplaat of fornuis, zijn er voor- en nadelen verbonden aan inductiekookplaten.
Voordelen
- Het magnetisch veld verwarmt in plaats van de kookplaat, de pan zelf. U hoeft zich geen zorgen te maken voor oververhitting van de plaat als u deze vergeet uit te zetten na het wegnemen van de pan.
- Energiezuinig. Inductiekookplaten verbruiken minder energie dan elektrische en gasfornuizen.
- Eenvoudig schoonmaken. Inductiekookplaten hebben een glazen kookplaat. Het oppervlak is eenvoudig te reinigen. Aangezien de kookplaat zelf niet opwarmt, is er minder ruimte voor voedsel om aan te branden.
- De warmte die ontstaat, is ongeëvenaard. Inductiepannen verwarmen zowel gelijkmatig als snel, waardoor koken snel en makkelijk gaat.

Nadelen
- Gevoel van gas ontbreekt. De vlam van gasfornuizen is favoriet bij chefs en hobbykoks, wat een belangrijk onderdeel is van koken. Inductiekookplaten missen een vlam of zelfs een gloed.
- Vereist specifiek kookgerei. Als u overschakelt op inductie, maar nog niet de juiste pannen heeft, bereidt u voor om extra geld uit te geven aan inductie compatibel kookgerei.
- Hoge aanschafkosten. Inductiekookplaten zijn doorgaans duurder dan elektrische en gasfornuizen. Bovendien vereist de overstap van gas naar inductie waarschijnlijk dat u een professional inhuurt om de juiste elektrische leidingen aan te leggen.

Aanschaf en installatie inductiekookplaat
De meeste inductiekookplaten gebruiken dezelfde elektrische aansluiting als een standaard elektrisch fornuis. Gaat u van elektrisch naar inductie? Vaak volstaat het om de stekker van het oude fornuis uit het stopcontact te halen en de nieuwe stekker erin te steken. Helaas geldt dat niet als u van gas naar inductie gaat. In dat geval is het nodig om een speciale elektrische leiding te (laten) installeren als deze er nog niet is. Laat deze leidingen door een ervaren professional leggen, zodat u zeker bent van een veilige installatie en betrouwbare werking. Wilt u meer weten over de aanschaf en/of het gebruik van een inductiekookplaat? Neem contact op met onze adviseur of loop gerust eens binnen in onze showroom. U vindt ons in Meppen, Mepperstraat 54.
De voor- en nadelen van een inductiekookplaat – FAQ
1. Hoe weet ik of ik een inductiekookplaat heb?
De makkelijkste manier om dit te controleren is, is door de plaat aan de zetten en te kijken wat er gebeurt. Wordt de plaat heet en gloeit deze, dan is het geen inductie. Als de plaat een beetje warm wordt zonder te gloeien, is het waarschijnlijk inductie. Moderne inductiekookplaten hebben lampjes die een gloed afgeven.
2. Wat is het tussen elektrisch koken en koken met inductie?
Een inductiekookplaat gebruikt elektromagnetische stroom om warmte over te brengen op magnetisch kookgerei, terwijl een gewone kookplaat elektriciteit gebruikt om de kookplaat zelf te verwarmen.
3. Wat zijn de nadelen van een inductiekookplaat?
Een van de nadelen is dat inductiekookplaten niet aanvoelen als een gasfornuis en oncomfortabel in gebruik zijn, totdat u eraan gewend bent. Dit komt doordat de warmteproductie van de inductiekookplaat zeer rustig is, terwijl een gasfornuis een direct zichtbare weergave biedt van de warmte die ze produceren.
4. Kan ik een inductiekookplaat ’s nachts aan laten staan?
Een inductiekookplaat aan laten staan, zal geen brand veroorzaken. Dit komt omdat de kookplaat niet warm wordt, zelfs niet als u deze aan laat staan, tenzij er een pan op staat. Let op dat u na het koken potten en pannen van de plaat verwijdert.
5. Wat is een veelvoorkomend probleem van inductiekookplaten?
Onjuist geplaatst kookgerei is een van de meest voorkomende problemen bij het koken op inductie. Als u kookgerei te groot is of ver van het midden van de spoel is geplaatst, wordt het niet zo snel warm.
6. Kan een inductiekookplaat beschadigen?
Als u (te) zware pannen over de inductiekookplaat sleept of als pannen kleine oneffenheden op de bodem hebben, of als er zoutkristallen overheen worden gesleept, kan dit krassen op het fornuis veroorzaken.
7. Wat gebeurt er als er water op de inductiekookplaat wordt gemorst?
De meest inductiekookplaten zijn niet waterdicht. Vocht- en/of waterschade kan in extreme gevallen kortsluiting veroorzaken. Door op te letten en water morsen, vocht en stoom te vermijden waarborgt u de veiligheid en verlengt u de levensduur van de inductiekookplaat.
8. Kan ik een lege pan op inductie verwarmen?
Fabrikanten waarschuwen tegen het verwarmen van lege pannen. Inductie werkt snel u hoeft een pan maar een paar seconden te verwarmen voordat u er eten in doet.