Badkamer betegelen

Badkamer betegelen moeilijk? Als u vertrouwen heeft in uw doe-het-zelfvaardigheden, volgt u onze praktische handleiding voor het opfrissen en betegelen van de badkamer. Of u nu de vloer of muren van uw badkamer betegeld, u leest hier alles over wat u moet weten om van uw project een succes te maken. Keramische en porseleinen tegels zijn een praktische keuze voor elke badkamer. Ze geven uw badkamer een eigen uitstraling. Een badkamer betegelen is relatief eenvoudig, waardoor u budget overhoudt voor extra keuzes bij de rest van de badkamerrenovatie.

Badkamer betegelen: wat heeft u nodig?

Als u eenmaal de tegel heeft uitgekozen die bij de stijl en kleur van uw badkamer past, heeft u praktische zaken nodig om aan de slag te gaan. Denk hierbij aan tegellijm, voegenkruisjes, rolmaat, waterpas, potlood om te markeren, tegelsnijder, winkelhaak, inwasbord, voegsel, voegenkrabber, tegelkniptang, tegelzetelastiek, spons, emmer en oude of multifunctionele doeken.

Voorzorgsmaatregelen

Tegels leggen is, met de juiste voorzorgsmaatregelen, een veilige klus. Vooral als u gaat doe-het-zelven is het belangrijk om te denken aan oogbescherming of het gebruik van veiligheidshandschoenen en/of een mondkapje. Het kan geen kwaad om de locatie van (warm)waterleidingen en elektriciteit te kennen. Weet u niet zeker waar de leidingen zich bevinden? Een leidingzoeker helpt u bij het vinden van de leidingen. Moet er gebroken worden, voordat u met het tegelen aan de slag kunt? Sluit water en elektra af, voordat u aan het breken gaat.

Begin met de badkamermuren

Bij het kopen van de tegels heeft u met een adviseur gesproken over de hoeveelheid die u nodig heeft, waarbij rekening is gehouden met eventuele breuken en toekomstige reservetegels. Gaat u zelf tegelen? Ga dan stapsgewijs te werk:

  • Bereid de muren voor, zorg voor een vlakke en schone ondergrond.
  • Werk met een meetstok (of stuk hout). Leg het op de vloer en plaats de tegels en kruisjes er in de lengte langs. Met een potlood markeert u de positie van de tegel op het hout.
  • Doe dit ook met de breedte van de tegels.
  • Zorg ervoor dat de eerste en laatste tegel bovenaan, onderaan, links en rechts allemaal even groot zijn.
  • Begin onderaan met tegelen en werk naar boven toe.
  • Breng voldoende, maar niet te veel, lijm aan op de tegel en druk deze op zijn plaats.
  • Werk met voegenkruisjes om ruimte te maken voor voegen.
  • Begin pas met voegen als de lijm is opgedroogd.

Tegelvloer leggen

Net als bij de muren, is het belangrijk om te werken met een droge, schone vloer. Is uw badkamer voorzien van een betonvloer? Rechtstreeks betegelen is mogelijk. Dit in tegenstelling tot een houten vloer, die eerst met bijvoorbeeld gegrond multiplex bedekt moet worden, voordat u met tegelen begint. Volg dezelfde volgorde zoals u heeft gedaan bij de muren. Werk met voegenkruisjes en met latten om een rechte lijn te volgen. Breng de tegels met lijm aan in het gewenste patroon en controleer of de tegels recht en vlak zijn. Gebruik papier om voorbeelden te maken die rond de leidingen van het toilet en de afvoeren passen. Teken het voorbeeld over op een tegel en gebruik een tegelknipper om de tegel op maat te knippen. Laat drogen en voeg de vloer. Als de voegen allemaal goed droog zijn, maakt u de vloer schoon en verwijdert u lijmresten en/of aanslag.

Muren en vloer afwerken

Laat de tegels drogen en loop niet op de vloertegels totdat de lijm is opgedroogd. Als u te vroeg ‘druk’ zet op de vloer is er risico op ongewild verschuiven van de tegel. Gebruik bij het schoonmaken van de muren en vloer producten die geschikt zijn voor het materiaal. Warm water en een mild reinigingsmiddel is vaak voldoende om de tegels te reinigen. Is het tegelwerk klaar? Richt de badkamer in en maak gebruik van accessoires om de stijl te benadrukken.

Alternatieven voor zelf tegelen

Wilt u de badkamer opnieuw betegelen, maar bent u niet zo’n ‘doe-het-zelver’? Geen probleem. Mooi Tegels en Sanitair werkt samen met het eigen bouwbedrijf. Ervaren vakmensen betegelen uw badkamer, installeren en het sanitair en werken de montage af. Het enige wat u doet, is genieten van het eindresultaat en ontspannen van uw nieuwe droombadkamer. In onze showroom ziet u een breed assortiment vloer- en wandtegels van bekende fabrikanten en duurzame kwaliteit. Moderne badkamertegels zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en afmetingen. Meet de muren en vloer zorgvuldig op, zodat we kunnen berekenen hoeveel tegels u nodig heeft. Kom voor inspiratie naar de showroom in Emmen. We zijn van dinsdag tot en met zaterdag geopend.


Badkamer betegelen – FAQ

1. Wat moet ik doen voordat ik een badkamer muur kan betegelen?

Zorg ervoor dat de muren droog, vlak en schoon zijn. Verwijder aanwezige schroeven, haakjes of spijkers en vul gaten en/of scheuren op. Verwijder stof en zorg ervoor dat de muur waterpas is, voordat u met tegelen begint.

2. Moet ik de badkamer voor het tegelen waterdicht maken?

Ervoor zorgen dat de badkamer waterdicht is, is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het tegelen. Alleen maar tegels, tegellijm en voegen beschermen onvoldoende tegen mogelijk waterschade.

3. Is een badkamer betegelen moeilijk?

Positief is dat het tegelen van een badkamer, misschien minder moeilijk is dan gedacht. Met een goede voorbereiding en de juiste hulpmiddelen betegelt u zelf uw badkamer. Als u weinig doe-het-zelf ervaring heeft of van u zelf weet dat u niet zo’n doe-het-zelver bent, is het beter om te werken met ervaren vakmensen.

4. Wat zijn de opeenvolgende lagen bij het betegelen van de badkamervloer?

Als u een betonvloer heeft, is het niet nodig om met lagen te werken. Een droge, schone en vlakke vloer is voldoende. Wanneer u een houtenvloer heeft, is het raadzaam om eerst een ondervloer te strijken om zo een onbuigzame laag te creëren. Zo voorkomt u doorbuigen. Op de ondervloer legt u de tegels.

5. Moet elke muur in de badkamer betegeld zijn of worden?

Nee, dat hoeft niet. Traditioneel worden tegels in de badkamer gebruikt om de muren waterdicht te maken. Tegenwoordig zijn er alternatieven om de muren decoratief te laten zijn en tegelijkertijd zoveel mogelijk waterdicht te maken.

6. Kan ik rond het toilet tegelen?

De mooiste resultaten bereikt u, door te werken met een lege ruimte. Plaats een toilet, bad en/of douchecabine pas nadat u de vloer heeft betegeld. Zo heeft u ook een betere afdichting tegen eventuele waterschade.

7. Duurt het lang om een badkamer te betegelen?

Zonder ervaring met tegelwerk, bent u wel even bezig om een vloer te leggen of een muur te betegelen. Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden, zoals het legpatroon of het verband van de tegels onderling. Het laten betegelen gaat sneller, omdat u gebruik maakt van de kennis en expertise van ervaren professionals.

8. Hoeveel tegelpatronen kan ik een badkamer gebruiken?

De afmeting van uw badkamer is van invloed op het aantal verschillende tegels dat u gebruikt. Vooral bij kleinere badkamers is een aantal van drie voldoende. Kies tegels die bij elkaar passen, in kleurtinten die elkaar versterken.

9. Zijn dikke tegels beter voor de badkamervloer?

Over het algemeen geldt dat hoe dikker de tegel, hoe groter de breeksterkte. De kans dat dikke tegels breken is klein. Let bij de keuze voor een vloertegel ook op de antisliplaag, om uitglijden te voorkomen.

10. Kan ik de badkamer na het betegelen meteen gebruiken?

Wacht met het belasten van de vloeren, totdat de lijm en latere voegen volledig zijn uitgehard. Neem een periode van 48 tot 72 uur in acht. Zo voorkomt u het verschuiven van de tegels en/of het beschadigen van de voegen.

Klantenservice

Openingstijden

maandag
Gesloten
dinsdag
10.00 - 17.30 uur
woensdag
10.00 - 17.30 uur
donderdag
10.00 - 17.30 uur
vrijdag
10.00 - 17.30 uur
zaterdag
10.00 - 17.00 uur
zondag
Gesloten

Contactgegevens

Adres:
Cornelis Houtmanstraat 41A
7825VH Emmen

Contact:
Tel: 0591-745343
E-mail: info@mooitegelsensanitair.nl