Featured

Barrièrevrije badkamer

Een barrièrevrije badkamer is een belangrijk onderdeel van ons leven. Iedereen komt hier weleens mee in aanraking of krijgt zelf te maken met de gemakken van een toegankelijke badkamer. Of het nu gaat om de zorg voor een familielid of om in uw eigen behoeften te verzien, het is goed om te weten hoe een barrièrevrije badkamer in verschillende stijlen en trends wordt ingericht.

Barrièrevrije badkamer die voldoet aan de DIN 18040-2 norm

Drempelloze badkamers helpen mensen met een handicap om zelfstandiger te zijn. Het aanpassen van een badkamer op de persoonlijke behoefte is belangrijk. De DIN 18040-2 norm speelt een rol bij een toegankelijke badkamer. De norm definieert de eisen waaraan een barrièrevrije woning moet voldoen en houdt daarbij in het bijzonder rekening met de behoeften van mensen met een visuele handicap, gehoorbeperkingen en motorische beperkingen, maar ook met mensen die mobiliteitshulpmiddelen en/of een rolstoel gebruiken. Bepaalde vereisten van de norm maken het gebruik van een badkamer ook eenvoudiger voor bijvoorbeeld mensen met een korte of lange lengte, ouderen of kinderen.

Fabrikanten drempelloze badkamer

Sanitair fabrikanten bieden steeds vaker producten aan die geschikt zijn voor wonen zonder drempels en houden daarbij rekening met de DIN-norm. Antisliptegels, maar ook rolstoeltoegankelijke douchecabines, in hoogte verstelbare toiletten of wandbeugels: de aangeboden badkameroplossingen zijn functioneel en bieden meer comfort dan ooit. In veel gevallen is het ook de uitstraling die uw badkamer verbetert en aantrekkelijker maakt. De tijd dat een badkamer alleen maar functioneel is, is voorbij. Standaard wit is ingeruild voor eigentijdse kleuren, tinten, patronen en stijlen.

Duurzame en gebruiksvriendelijke kranen

Naast het toilet, douche en wastafel zijn kranen de meest gebruikte onderdelen van een badkamer. Kwaliteit en veiligheid staan voorop. Niet alleen zoekt u een barrièrevrij ontwerp, maar een goede kraan moet ook zittend bereikbaar zijn, hygiënisch en eenvoudig te reinigen. Eengreeps (douche)mengkranen en sensor kranen zijn de eerste keuze voor een barrièrevrije badkamer. Met een eengreepsmengkraan bedient u de kraan met een hand of uw elleboog. Het is eenvoudig om de watertemperatuur te regelen. Sensorvrije kranen worden in een toenemend assortiment aangeboden en starten de waterstroom zodra de sensor beweging detecteert en stopt weer vanzelf.

Bescherming tegen verbranden

Een belangrijke, bijkomende functie die fabrikanten tegenwoordig bieden, is bescherming tegen brandwonden. Dit voorkomt dat u zich per ongeluk verbrandt door het gebruik van water dat te warm is. Fabrikanten combineren thermostatische mengkranen met comfort en veiligheid. Het water is op de gewenste temperatuur zodra u de kraan opent. Diverse kranen en thermostaten met interne watertoevoer helpen bij het tegengaan van een te warme ‘buitenkant’ van de kraan.

Rolstoeltoegankelijke en in hoogte verstelbare wastafels

In een drempelloze, toegankelijke badkamer moet de wastafel zowel staand als zittend bereikbaar en bruikbaar zijn. Zo heeft u de keuze voor een wastafel met daaronder voldoende beenruimte, maar ook in hoogte verstelbare wastafels zijn verkrijgbaar. Bij het installeren van de wastafel houden onze vakmensen rekening met vasthoudmogelijkheden en een veiliger houvast. De huidige generatie in hoogte verstelbare wastafels, maar ook toiletten, verschilt nauwelijks van de ‘standaard’ modellen. Ze zijn echter praktisch in gebruik wanneer in uw huishouden mensen met en zonder handicap, jong en oud de wastafel gebruiken.

Aangepaste en verstelbare toiletten

Sanitair fabrikanten bieden zowel hang- als staande toiletvarianten aan. Naast de standaard uitvoeringen, zijn er aangepaste en verstelbare toiletten verkrijgbaar voor mensen met individuele behoeften. In hoogte verstelbare toiletten, maar ook grotere toiletzittingen en extra sterke toiletten voor zwaardere mensen. Optionele comfortfuncties, zoals een afneembare wc-zitting of een softclose deksel, vergemakkelijken het gebruik en onderhoud van het toilet. Speciale wc bril buffers voorkomen dat de wc bril verschuift bij het overstappen van en naar een rolstoel. Praktische bedieningselementen zorgen ervoor dat het toilet eenvoudig door te spoelen is zonder dat iemand van zithouding verandert. Zo is het ook mogelijk om een toiletdrukknop aan de zijkant van de muur te plaatsen in plaats van direct op de stortbak. Dit is vooral voor mensen met een beperkte mobiliteit handig.

Ruime inloopdouche zonder drempels

(Gedeeltelijk) open inloopdouches zien er niet alleen maar mooi uit, ze vereenvoudigen ook het gebruik van de douche. Tegenwoordig zijn inloopdouches stijlvol en zijn er opties die uw badkamer er geweldig uit laten zien. Mooi betegeld, met een glazenwand of met een ruime douchegoot. Door te werken met een lage opbouwhoogte is de overgang naar de badkamervloer zo gemaakt. Het gebruik van antisliptegels in de douche vergroot het gevoel van veiligheid. Het bewegingsgebied in de doucheruimte is met een rollator en rolstoel te betreden. Ook is het mogelijk om een douchezitje te bevestigen en te werken met eengreepsdouchekranen, handgrepen en beugels.

Advies voor een barrièrevrije badkamer in Emmen en omgeving

Heeft u verbouwingsplannen voor uw badkamer en wilt u daarbij rekening houden met de toekomst en/of de zorg voor gezinsleden? Kom naar onze showroom in Emmen en doe inspiratie op in ons brede assortiment sanitair, tegels en accessoires. Onze adviseur laat zien wat de mogelijkheden zijn voor een drempelloze en toegankelijke badkamer. We werken samen met bekende merken van vertrouwde fabrikanten en ons eigen bouwbedrijf voor de installatie en montage. De showroom is van dinsdag tot en met zaterdag, net als op koopzondagen geopend. Wilt u eerst een afspraak maken? Vul het contactformulier in of neem telefonisch contact op met +31591745343.


Barrièrevrije badkamer – FAQ

1. Wat heb ik nodig voor een barrièrevrije badkamer?

De belangrijkste richtlijnen voor een toegankelijke badkamer zijn voldoende bewegingsvrijheid, goede verlichting en antisliptegels. Ook aangepast en/of in hoogte verstelbaar sanitair dat bereikbaar en eenvoudig in gebruik is, is onderdeel van een barrièrevrije badkamer.

2. Wanneer is een badkamer barrièrevrij?

Badkamers die aan de DIN 18040-2 bouwnorm voldoen zijn barrièrevrij. Dat betekent dat er voldoende bewegingsruimte is en dat de kamer voldoet aan minimale eisen, zoals: afstanden voor de afzonderlijke sanitair voorzieningen die minimaal 120 x 120 cm zijn. Daarnaast is er voldoende aandacht besteed aan veiligheid.

3. Hoe kan ik mijn douche drempelvrij maken?

Drempelvrije inloopdouches maken het gebruik makkelijker. Niet alleen is de inloopdouche extra breed, maar door te kiezen voor een licht aflopende ingang, voorkomt u dat het water de badkamer instroomt. Brede inloopdouches zijn toegankelijk voor rollators en rolstoelen.

4. Welke stijl kan ik kiezen voor een drempelloze badkamer?

In onze showroom zie u voorbeelden van diverse badkamerstijlen. Klassiek, landelijk, modern design en combinaties daarvan. Sanitair fabrikanten ontwikkelen en leveren naast standaard sanitair, ook aangepaste varianten. Net zoals bij een ‘gewone’ badkamer, heeft u ook voor een barrièrevrije badkamer de keuze uit diverse mogelijkheden.

5. Hoe groot moet mijn douche minimaal zijn, zodat ik geen douchedeur nodig heb?

De minimale afmetingen van een inloopdouche met een open zijde zijn 120 cm tot 140 cm. In geval van twee open zijden zijn de ideale maten 160 cm tot 180 cm.

6. Wat houdt barrièrevrij in?

Barrièrevrij voor de badkamer betekent dat de ruimte zo ontworpen en ingericht is dat deze door iedere gebruiker probleemloos te gebruiken is.

7. Kan er in elke badkamer een inloopdouche geplaatst worden?

Voor het installeren van een inloopdouche, is een bepaalde vloerdiepte nodig. Als deze diepte niet beschikbaar is, moet de vloer aangepast worden om de inloopdouche te creëren.

8. Wat kost een barrièrevrije badkamer?

De kosten van een barrièrevrije badkamer variëren en worden beïnvloed door meerdere factoren, zoals de afmetingen, de keuze van het sanitair, kranen en tegels. Op basis van uw wensen en behoeften stellen we offerte op maat samen.

9. Waarom kies ik voor een inloopdouche?

Een inloopdouche, zonder deuren, geeft bewegingsvrijheid tijdens het douchen. U gaat de douche binnen zonder dat u daarvoor een deur opent. Door te kiezen voor een gelijkvloerse installatie geeft de inloopdouche toegang voor mensen met een bewegingsbeperking.

10. Zijn betegelde inloopdouches waterdicht?

Ja, gelijkvloerse betegelde (inloop)douches zijn waterdicht. Hiervoor is het nodig om de ondergrond goed voor te bereiden en vakkundig af te laten dichten.

11. Welke tegels zijn geschikt voor een inloopdouche?

Antisliptegels zijn in principe het meest geschikt en veilig voor gebruik in een inloopdouche. Er zijn zowel porseleinen als keramische tegels verkrijgbaar. In onze showroom ziet u voorbeelden van geschikte antisliptegels.

12. Hoe installeer ik barrièrevrij sanitair?

Mooi Tegels en Showroom werkt samen met het eigen bouwbedrijf. Onze ervaren vakkrachten installeren en monteren uw badkamer op professionele manier. U hoeft zich geen zorgen te maken over de installatie. De werkzaamheden gebeuren in onderling overleg.

13. Kan ik in een bestaande badkamer een aangepast toilet laten installeren?

Aanpassingen in een bestaande badkamer zijn vaak mogelijk. Afhankelijk van de indeling en de gewenste veranderingen kan het nodig zijn om leidingen te verleggen en/of aan te passen.

14. Is het een goed idee om mijn badkamer toekomstbestendig te maken?

Niemand weet wat de toekomst brengt. Het is geen verkeerde gedachte om bij het verbouwen van uw badkamer rekening te houden met de toekomst. Aangepast sanitair en/of praktische hoogtes zijn makkelijk in gebruik en net als standaard sanitair verkrijgbaar in een breed, gevarieerd assortiment.

15. Glanzende of matte tegels?

Glanzende tegels zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar en te combineren. Matte tegels zijn eenvoudig in onderhoud, omdat vingerafdrukken minder goed en snel zichtbaar zijn. Kies voor een antislip vloertegel en zoek daar een passende wandtegel bij.

Openingstijden

maandag
Gesloten
dinsdag
10.00 - 17.30 uur
woensdag
10.00 - 17.30 uur
donderdag
10.00 - 17.30 uur
vrijdag
10.00 - 17.30 uur
zaterdag
10.00 - 17.00 uur
zondag
Gesloten

Contactgegevens

Adres:
Mepperstraat 54
7855 TB Meppen

Contact:
Tel: 0591-745343
E-mail: info@mooitegelsensanitair.nl