Featured








Veilige badkamer voor alle leeftijden
Hoe maakt u een veilige badkamer voor alle leeftijden? Handgrepen, antisliptegels en vloermatten zijn algemeen bekend, maar er zijn meer ideeën voor een ongeval vrije badkamer. Bij het ontwerpen van een badkamer is veiligheid een belangrijk aspect, net zoals we graag een comfortabele sfeer in de ruimte willen. Of het nu gaat om ouderen, jonge kinderen of gezinsleden met een tijdelijke blessure, denk aan een gipsbeen, we geven praktische tips om de veiligheid, toegankelijkheid en het gebruiksgemak van de badkamer te vergroten.
Opties veilige badkamer voor alle leeftijden
Een van de factoren waarmee u invloed heeft op de veiligheid in de badkamer is kiezen voor een drempelloze douche. Kies voor een doucheruimte die zich op dezelfde hoogte bevindt als de vloer, zonder opstapje of drempel. Daarmee heeft de ruimte gelijk een struikelgevaar minder. Het is geweldig voor mensen die een rolstoel gebruiken of voor gezinnen met kleine kinderen. Kies voor een afgeschermde ruimte om waterverspilling te voorkomen. Denkt u na over een drempelloze (inloop)douche? Zorg ervoor dat de douchevloer goed afloopt, zodat het water goed wegloopt.

Gemak van hendel kranen en spuitopzetstukken
Kies voor kranen met een hendel ontwerp, dit elimineert het draaien. Draaien vormt een uitdaging voor kleine handen en mensen met hand- en/of mobiliteitsproblemen. Een beweegbare douchekop op een schuifstang die aanpassingen op verschillende hoogtes mogelijk maat, is handig voor jonge kinderen en ouderen. Nog beter is het als de douchekop los kan worden gekoppeld en vastgehouden met eenvoudige bedieningselementen.

Ingebouwd douchezitje
Denk eens na over een zitje in de inloopdouche of douchecabine zodat het comfortabel en veilig douchen is. Het helpt niet alleen senioren, maar is ook geweldig voor iedereen die wil ontspannen onder de douche of voor iemand met een blessure of mobiliteitsproblemen. Kiest u voor een losse kruk of stoel? Zorg ervoor dat deze stevig genoeg is om zware gewichten te dragen en dat de poten voorzien zijn van rubberen doppen om te voorkomen dat ze omvallen of wegglijden.

Kleinere badkamertegels
Kleine tegels zijn minder glad dan grotere formaten. Het terugkerende voegmiddel voorkomt uitglijden en geeft meer grip. Houd ook rekening met het feit dat hoe meer textuur een tegel heeft, hoe minder glad deze is. Kijk bij het kiezen van tegels naar de antislipwaarde. Hoe hoger het getal, hoe kleiner de kans dat u uitglijdt. Vermijd gepolijste natuursteen en marmer.

Veilige thermostatische douchemengkranen
Stel de temperatuur in met een thermostatische douchekraan. Hiermee voorkomt u plotselinge stoten van warm of koud water in de douche, ook wanneer bijvoorbeeld het toilet wordt doorgespoeld. Een thermostaatkraan zorgt ervoor dat de watertemperatuur constant blijft tijdens het douchen.

Deurvergrendeling in de badkamer
Om de badkamer meer veiligheid te geven, is het handig om te kiezen voor een deurvergrendelingssysteem dat aan beide zijden ontgrendelt kan worden. Met dit soort slot kan men zonder gedoe meteen naar binnen om iemand die zichzelf per ongeluk heeft opgesloten te ‘redden’.
Vaste wastafel
Aan de muur bevestigde wastafels zijn niet alleen ideaal voor kleine ruimtes, ze zijn dankzij de beschikbare ruimte onder de spoelbak eenvoudig toegankelijk voor mensen die gebruikmaken van een rollator, rolstoel of krukken. Gaat uw voorkeur uit naar een wastafel met onderkast? Plaats de spoelbak dan zo dicht mogelijk bij de rand van de onderkast voor gebruiksgemak en zorg ervoor dat de lades in de kast makkelijk glijden.

Opbergruimte binnen handbereik
Plaats toiletartikelen zo dat u niet hoeft te bukken of ver moet strekken om een bepaald artikel of product te pakken. Een nis of wandrekje dat niet de hoog aan de muur is bevestigd, is een manier om ervoor te zorgen dat producten binnen handbereik zijn. Een andere manier is om een dispenser aan de muur te bevestigen, zo hoeft u niet meer bang te zijn dat flessen shampoo of douchegel uit uw handen glijden.

Voldoende verlichting
Donkere badkamers en douches kunnen gevaarlijk zijn en dat niet alleen voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen. Let dus vooral op een goede verlichting in de doucheruimte, die gevoeliger is voor ongelukken dan andere delen van de badkamer. Inbouwdouchelampen die in het plafond zijn gemonteerd en bestand zijn tegen water en stoom, zijn een goede optie.

Met enkele praktische aanpassingen geeft u uw badkamer meer veiligheid. Minder risico’s, minder zorgen en een toename van het gebruiksgemak. Bovendien is een veilige badkamer toekomstbestendig en neemt de waarde van uw woning toe. Bent u benieuwd naar wat u kunt doen om uw badkamer veiliger te maken? Neem vandaag nog contact met ons op. We geven advies op maat en richten samen met u uw badkamer veilig in.