Vloerverwarming in de badkamer: de voor- en nadelen

Geen koude voeten meer na het douchen of baden. Vloerverwarming in de badkamer is een populaire oplossing. Met vloerverwarming geniet u op elk gewenst moment van aangename warmte en een hoog niveau van comfort. Het type verwarming is integreerbaar met nieuwbouw, maar ook tijdens het renoveren van de badkamer is het aanleggen van vloerverwarming de moeite waard. Lees meer over de voor- en nadelen van vloerverwarming in de badkamer.

Warm water of elektrisch

Vloerverwarming heeft twee varianten, waaronder de warm water variant. Bediening gebeurt via de centrale verwarming. Deze vorm wordt vaak gebruikt in nieuwbouw badkamers, in combinatie met een lagere-temperatuur cv-installatie. Er zijn ook renovatieoplossingen voor aansluiting op bestaande radiatorverwarming. Tegenover warm water staat de elektrische vloerverwarming. Deze variatie is ideaal bij badkamerrenovaties en/of verbouwing. Elektrische vloerverwarming kent een ongecompliceerde montage en is vrij snel te realiseren.

Klassieke vloerverwarming met warm water

Kenmerken van vloerverwarming zijn de gelijkmatige warmteverspreiding en het verwarmen zonder stof. De warmte dringt door in de muren en helpt bij het bestrijden en voorkomen van vocht- en/of schimmelplekken. Klassieke vloerverwarming op basis van warm water, bestaat uit buizen of leidingen die in de vorm van een slakkenhuis op de grond liggen. In veel gevallen, liggen de waterleidingen direct in de dikke dekvloer. Vanwege het gewicht van de dekvloer heeft dit systeem zowel draagvermogen als ruimtehoogte nodig.

Elektrische vloerverwarming als ideaal alternatief

Het bijzondere van elektrische vloerverwarming is dat het in verschillende varianten verkrijgbaar is:

  • Verwarmingsmatten
  • Verwarmingsfolie
  • Verwarmingskabels

De opbouwhoogte is opvallend lager dan de warm water variant. Kiest u voor een elektrische vloerverwarming dan is de nieuwe vloer uiteindelijk maar een paar millimeter hoger dan de bestaande situatie is. De onderhoudsinspanning is laag. Elektrische vloerverwarming is geschikt als ondersteuning van bestaande verwarming, maar ook als u de badkamer alleen via de vloer of op bepaalde punten wilt verwarmen.

Planning en installatie

Planning en installatie van vloerverwarming in de badkamer zijn nodig om latere problemen te voorkomen. Idealiter laat u het project uitvoeren door ervaren professionals. Voor de structuur van de afzonderlijke lagen is het nodig om al in de planningsfase de uiteindelijke vloerbedekking te plannen. Het aanleggen van vloerverwarming voor een tegelvloer ziet er anders dan een variant voor bijvoorbeeld parket of vinyl.

Zelf vloerverwarming leggen of laten doen?

Om kosten te besparen, is het een uitdaging om een renovatie of verbouwing zelf de werkzaamheden te doen. Bij vloerverwarming is dat alleen maar in beperkte mate mogelijk. Kenmerken daarbij zijn:

  • Laat het natte gedeelte door een specialist doen.
  • Doe-het-zelver kunnen de panelen en verwarmingsslangen en/of panelen zelf aanleggen. Laat de aansluiting en installatie liever door een specialist doen.
  • Laat elektrische vloerverwarming alleen door ervaren vakmensen aansluiten.

De materialen die nodig zijn, hangen af van de gekozen variant.

Voor- en nadelen van vloerverwarming in de badkamer

Voordelen van vloerverwarming zijn:

  • Aangenaam warme tegels.
  • Betere warmteverdeling dan met radiatoren.
  • Geen opvallende en/of onderhoudsbehoeftige radiatoren aan de muren.
  • Nauwelijks onderhoud nodig, vooral elektrische vloerverwarming is bijna onderhoudsvrij.

Nadelen zijn:

  • Warmt langzaam op, maar houdt warmte lang vast.
  • Relatief duur in geval van reparatie en/of vervanging.

Kosten aankoop en installatie vloerverwarming

De kosten van vloerverwarming in de badkamer lopen uiteen. Verschillende factoren hebben invloed op de prijs, zoals:

  • Oppervlakte en grootte van de badkamer.
  • Bestaande verwarmingsmogelijkheden.
  • Gewenste verwarmingssysteem.
  • Kwaliteit van de gebruikte componenten, bijvoorbeeld kunststofslangen.
  • Arbeidskosten.

Niet altijd mogelijk

Hoe aangenaam en comfortabel vloerverwarming ook klinkt, het is helaas geen oplossing voor elke woning en/of ieder appartement. Vooral oudere woningen en/of woningen met een slecht geïsoleerde vloer en/of een hoge kruipruimte zijn minder geschikt voor vloerverwarming. In deze gevallen verdwijnt er te veel warmte naar de kruipruimte en de bodem, waardoor het verbruik uiteindelijk hoger is. Een van de voorwaarden om uiteindelijk met vloerverwarming te besparen is een goede vloerisolatie.

Tips om te besparen

Naast vloerisolatie zijn er andere manieren om met vloerverwarming op de energierekening te besparen. Zet de thermostaat van de vloerverwarming niet te laag. De verwarming geeft constante warmte af, maar heeft meer tijd nodig om op temperatuur te komen dan gewone radiatoren. Beperk de nachtelijke thermostaat verlaging tot 1 à 2 graden. Vraag advies bij de keuze van vloerbedekking. Voor een optimaal comfort is het nodig dat de vloer de warmte doorlaat. Tegels zijn het meest gebruikt, omdat deze de warmte het beste geleiden. Laat u adviseren door onze ervaren adviseur.

Advies badkamer vloerverwarming

Spreekt vloerverwarming u aan en heeft u plannen om de badkamer te renoveren? Kom voor advies naar de showroom van Mooi Tegels en Sanitair in Emmen. We zijn van dinsdag tot en met zaterdag geopend. We laten u graag de mogelijkheden zien en in ons portfolio ziet u realisaties van vloerverwarming.

Klantenservice

Openingstijden

maandag
Gesloten
dinsdag
10.00 - 17.30 uur
woensdag
10.00 - 17.30 uur
donderdag
10.00 - 17.30 uur
vrijdag
10.00 - 17.30 uur
zaterdag
10.00 - 17.00 uur
zondag
Gesloten

Contactgegevens

Adres:
Cornelis Houtmanstraat 41A
7825VH Emmen

Contact:
Tel: 0591-745343
E-mail: info@mooitegelsensanitair.nl