Wandtegels badkamer plaatsen

Wandtegels badkamer plaatsen, doet u zelf of laat u doen door ervaren tegelzetters. Tegels zijn de ideale bekleding voor wanden en vloeren in de badkamer. Met name de gebieden rond het bad, de douche en wastafel hebben last van opspattend water en vocht. Bij een gelijkvloerse (inloop)douche stroomt het water rechtstreeks over de vloertegels naar de afvoer. Om water- en vochtschade te voorkomen is de afdichting cruciaal. We laten u zien hoe het project van wandtegels plaatsen in de badkamer verloopt. Van het voorbereiden van het oppervlak en het afdichten ervan, tot het zetten en voegen van de wandtegels.

Zelf wandtegels badkamer plaatsen

Zelf tegels zetten badkamer is een project dat enige voorbereiding vergt. Het hebben van ervaring is handig, omdat u weet hoe u een muur voorbereidt op het plaatsen van tegels. Natuurlijk is het mogelijk om onze ervaren vakmensen in te schakelen voor het professioneel betegelen van uw badkamer. Gaat u zelf aan de slag? We geven u een aantal praktische adviezen:

Wandtegels kleine badkamer plaatsen

Voorbereiden wandoppervlak

Controleer de muur waarop u gaat tegelen. Repareer oneffenheden en vul ontstane holtes op. Let op dat het pleisterwerk volledig droog is, voordat u begint met tegelen. Voor een mooi resultaat is het belangrijk om te werken op een stevige, stabiele ondergrond. Om te controleren of de wand stevig is, gebruikt u een kleine hamer. Tik op de muur om hol klinkende plekken te ontdekken. Eventuele losse onderdelen en/of afbladderende verf of stuclagen verwijdert en repareert u. Maak de wand schoon. Gebruik hiervoor een stevige bezem of borstel. Is de ondergrond in orde? Breng een primer aan, waarna u begint met het zetten van de tegels. Is er grotere of ingrijpende muurschade? In dat geval is het beter de muur eerst opnieuw van pleisterwerk te voorzien, zodat een goede hechting van de tegellijm, tegels en voegen mogelijk is.

Wandtegels badkamer pleisterwerk

Afdichten van het oppervlak

Tegels en voegen bieden niet op alle plaatsen in de badkamer voldoende bescherming tegen vocht. Gebieden die gevoelig zijn voor het binnendringen van vocht, zijn met een speciale afdichting te beschermen. Zo voorkomt u schimmel en andere vochtbeschadigingen. In de douche is het advies om de wanden tot 30 cm boven de waterafvoer af te dichten. In de omgeving van de badkuip en wastafel dicht u de wanden af tot minimaal 20 cm boven de waterafvoer en minimaal 20 cm aan de zijkanten van het bad en wastafel. Gebruik voor het afdichten een gebruiksklare kit die voor het aanbrengen alleen maar kort doorgeroerd hoeft te worden. Werk met een verfroller of kwast bij het aanbrengen van de kit. Besteed extra aandacht aan hoekjes, bochten en andere bijzonderheden.

Tegellijm aanbrengen

Breng de tegellijm aan in een laagje van 5 mm tot 8 mm dikte, gebruik hiervoor een lijmkam en werk van onder naar boven. Kam of wrijf de lijn uit over de oppervlakte die u betegeld. Hou rekening met de maat van de wandtegels die u plaatst. Breng de lijm niet op een te groot gedeelte van de wand aan. Beperk dit telkens tot 1 tot 1,5 m2 of zoveel als u in een half uur betegeld.

Wandtegels badkamer plaatsen

Wandtegels zetten

Nadat u alle voorbereidingen heeft gedaan en de tegellijm heeft aangebracht, begint u met tegelen. Druk de tegels met zachte bewegingen van onder naar boven in de aangebrachte lijm. Zo schuift u de tegels op de juiste plek en voorkomt u dat er (lucht)gaatjes onder de wandtegels ontstaan. Werk met een waterpas en corrigeer indien nodig. Verschuiven kan zolang de lijm niet is uitgehard. Werkt u met groot formaat tegels? Breng niet alleen tegellijm op de wand aan, maar ook over de achterkant van de tegels. Gebruik een rubberen hamer om de tegel aan te tikken en gaatjes in de lijm op de wand te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat de ruimte tussen de tegels even breed is, werkt u met voegkruisjes die u tussen de tegels plaatst.

Groot formaat wandtegels

Wandtegels voegen in de badkamer

Nadat de tegellijm is opgedroogd, bereidt u het voegmiddel voor volgens de instructies. Heeft u flexibele lijm gebruikt? Gebruik dan ook een flexibele voeg. Als u samen met een adviseur de wandtegels heeft samengesteld, stelt deze automatisch de juiste producten voor het tegelen voor. Verdeel het voegsel met behulp van een voegspijker en werk deze tussen de tegels. Overtollige mortel verwijdert u. Zorg ervoor dat er geen voegsel in de eventuele structuur van de tegels terecht komt. Bij grotere wandtegels zorgen zogenaamde bewegingsvoegen ervoor dat er bij spanning of druk geen scheuren in het materiaal ontstaan.

Wandtegels mozaïek badkamer

Afwassen en dichtkitten van de tegels

Geef het aangebrachte voegmiddel tijd om te drogen. Daarna maakt u de tegels schoon. Hiervoor gebruikt u lauwwarm water of een speciaal product om de pas gelegde en gevoegde tegels schoon te maken. Om de wanden af te werken dicht u de rand- en aansluitvoegen met een elastische kit, meestal siliconen. Verdeel de kit gelijkmatig in de randen en voegen. Breng de tube aan in een handig knijppistool om vlot te werken. Bent u onzeker over het mooi aanbrengen? Plak andere voegen en/of de tegels af met schilders tape. Verdeel de kit over de randen, dit kan met uw vinger. Siliconenkit is verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren. Kies een kleur die past bij de tegels en aangebrachte voegen. Zo ontstaat een samenhangend geheel.

Wandtegels afkitten voegen

Advies wand- en vloertegels badkamer

Is het mogelijk om de badkamer te betegelen over oude tegels? Hoe krijg ik een egale ondergrond? Heb ik een tegelsnijder nodig? Roept het (opnieuw) betegelen van de badkamer bij u vragen op? Kom voor inspiratie en advies naar onze winkel. Niet alleen ziet u de nieuwste collecties wand- en vloertegels van bekende merken en hoogwaardige kwaliteit, we geven u graag advies op maat. Samen brengen we uw plannen en wensen in beeld in de vorm van een 3D-ontwerp. Wel nieuwe tegels, maar niet zelf tegels zetten? Onze ervaren vakmensen installeren, monteren en tegelen uw badkamer professioneel. Mooi Tegels en Sanitair is aangesloten bij Nationale Badkamer Garantie, zodat u er zeker van bent dat uw badkamer wordt afgewerkt en opgeleverd volgens afspraak.

Klantenservice

Openingstijden

maandag
Gesloten
dinsdag
10.00 - 17.30 uur
woensdag
10.00 - 17.30 uur
donderdag
10.00 - 17.30 uur
vrijdag
10.00 - 17.30 uur
zaterdag
10.00 - 17.00 uur
zondag
Gesloten

Contactgegevens

Adres:
Cornelis Houtmanstraat 41A
7825VH Emmen

Contact:
Tel: 0591-745343
E-mail: info@mooitegelsensanitair.nl