Tien tips tegen schimmel in de badkamer

Schimmel is een probleem dat in veel badkamers voorkomt. Schimmel laat zich vooral in een vochtige omgeving zien. Als u niets doet om de schimmel te verwijderen, beschadigt schimmel niet alleen uw woning, maar vormt het bovendien een gezondheidsrisico. Gelukkig zijn er enkele simpele maatregelen die u helpen bij het vermijden en voorkomen van schimmel in de badkamer. Mooi Tegels en Sanitair deelt praktische informatie en tien tips tegen schimmel in de badkamer.

schimmel in voegen bad

Het proces van schimmelvorming

Badkamerschimmel is een soort schimmel die zich uitstekend voelt in een vochtige, warme omgeving. Op het moment dat schimmelsporen op een vochtige oppervlakte terechtkomen, gaan ze groeien en vermenigvuldigen. Schimmel heeft een paar dingen nodig om te groeien:

 • Schimmels hebben vocht nodig om te groeien.
 • Schimmels houden van warmte en gedijen uitstekend in een warme omgeving zoals de badkamer.
 • Organische stoffen. Van vuil tot zeepresten, elke organische stof waar een schimmel zich mee voedt, helpt de groei en vermenigvuldiging.
 • Schimmels zijn levende organismen die zuurstof nodig hebben om te overleven.

In elke badkamer zijn deze genoemde ‘dingen’ aanwezig en is er mogelijkheid voor schimmels om zich te ontwikkelen. Lees onze praktische tips en adviezen om schimmel in de badkamer te vermijden.

wit bad villeroy en boch

Schimmel in de badkamer voorkomen

 • Houd de badkamer schoon. Schimmels genieten van een vochtige, vieze omgeving. Maak de douche, het bad en de vloeren regelmatig schoon.
 • Lekkages verhelpen. Een van de meest voorkomende oorzaken van schimmelgroei is een lekkage. Heeft uw badkamer ergens een lek? Repareer dit zo snel als mogelijk.
 • Ventileren is nodig om de luchtvochtigheid te verminderen. Zet een ventilator aan tijdens het douchen. Goede ventilatie is een effectieve manier om schimmelgroei te voorkomen.
 • Gebruik een luchtontvochtiger om schimmel in de badkamer te voorkomen. Probeer de luchtvochtigheid onder de 50% te houden.
 • Dicht bestaande scheuren of spleten af met een goede kit. Zo voorkomt u dat water ongewenst verder uw huis binnendringt.
 • Voorkom verstoppingen in de afvoeren en leidingen. Zorg ervoor dat u de leidingen en afvoeren regelmatig schoonmaakt.
schimmel badkamermuur verwijderen

Gezondheidsrisico door schimmel in de badkamer

Schimmel in huis is ongezond. We staan er niet elke dag bij stil, maar groeiende schimmels in de badkamer hebben een negatieve invloed op de gezondheid en veroorzaken vervelende problemen, zoals:

 • Schimmels veroorzaken problemen als bronchitis, maar ook longontstekingen en sinusitis zijn soms een gevolg van schimmel. Vooral mensen die bekend zijn met astma en/of andere luchtwegaandoeningen zijn hier gevoelig voor.
 • Allergische reacties, waaronder niezen, loopneus, tranende ogen en huiduitslag. In ernstige gevallen doen zich ademhalingsmogelijkheden voor.
 • Infecties waaronder urineweg- en huidinfecties.
 • Neurologische problemen. Schimmels veroorzaken bij sommige mensen duizeligheid, geheugenverlies en migraine.
badkamer ventilatie

Schimmel in de badkamer succesvol tegengaan

Schimmel is op lange termijn een serieus probleem als u er niet goed mee omgaat. Gebruik deze tips om schimmelvorming in uw badkamer te vermijden en uw gezondheid te beschermen. Zoekt u naar manieren om uw badkamer schimmelvrij te maken en de kans op schimmelvorming te verkleinen? Kom voor een adviesgesprek naar onze showroom in Emmen. Onze adviseur vertelt u alles en meer over goede ventilatie mogelijkheden in uw badkamer.

Klantenservice

Openingstijden

maandag
Gesloten
dinsdag
10.00 - 17.30 uur
woensdag
10.00 - 17.30 uur
donderdag
10.00 - 17.30 uur
vrijdag
10.00 - 17.30 uur
zaterdag
10.00 - 17.00 uur
zondag
Gesloten

Contactgegevens

Adres:
Cornelis Houtmanstraat 41A
7825VH Emmen

Contact:
Tel: 0591-745343
E-mail: info@mooitegelsensanitair.nl