Badkamer zonder voegen
Een badkamer zonder voegen heeft voordelen, ziet er goed uit en is trendy. Zonder de visuele onderbreking van voegen ziet uw badkamer er zowel minimalistisch als strak uit. Naadloze badkamers zijn populair. Niet zonder reden. Elke badkamer heeft wel eens last van kalk- en/of schimmelaanslag in de voegen. Maar welke naadloze alternatieven zijn er en waar moet u op letten bij het plannen van een badkamer zonder voegen?
Wat is een badkamer zonder voegen?
Badkamers zonder voegen zijn badkamers zonder vloer- en/of wandtegels. Hiervoor in de plaats maakt u gebruik van (bouw)materialen die geschikt zijn voor het bedekken van grote oppervlaktes. De vloer en wanden krijgen een glad oppervlak. Mogelijkheden zijn:
- Stuc
- Decoratieve panelen
- Hout
- Speciaal behang
Toch is een badkamer zonder voegen, niet helemaal naadloos. Dilatatievoegen zijn, hoe minimaal ook, zichtbaar. Deze voegen vangen het uitzetten en krimpen van de gebruikte materialen op. Zo voorkomt u scheuren. Vaak zijn deze voegen te vinden aan de randen en bij de overgang van muur naar vloer.
![]() |
Voordelen van een naadloze badkamer
Een van de belangrijkste voordelen die naadloze badkamers hebben, ten opzichte van betegelde ruimtes, is de moderne, luxueuze uitstraling. Zonder voegen of rasterpatroon, lijkt een badkamer groter. Iets wat vooral voordelig is als uw badkamer of toilet een wat kleinere oppervlakte heeft. Bovendien veroudert een naadloze badkamer minder snel. Feit is dat voegen op een bepaald moment vies worden. Vuil water, gebruik van verzorgingsproducten laten hun sporen achter, wat voor kalk- en schimmelaanslag zorgt. Naadloze oppervlaktes zijn eenvoudig schoon te houden.
Nadelen van een naadloze badkamer
De prijs is een van de nadelen. Hoewel u op het eerste gezicht bespaart op de aanschaf en het laten leggen van vloer- en wandtegels, heeft u voor een naadloze badkamer ervaren vakmensen nodig voor de juiste montage:
- De hoeveelheid materialen moet kloppen, omdat later alles ‘krap’ is.
- Bij een onjuiste of te krappe bevestiging is er een risico op scheuren.
- Regelmatig onderhoud en reiniging zijn nodig om de gekozen materialen mooi te houden.
Een ander nadeel is dat naadloze vloeren niet in elke badkamer toepasbaar zijn. Een doucheruimte is nooit helemaal consistent. Het hangt van de ondergrond af welke materialen geschikt zijn om te gebruiken.
![]() |
Alternatieven voor wand- en vloertegels in de badkamer
Het gebruik van alternatieve materialen is aantrekkelijk, maar helaas is niet elke ondergrond geschikt voor het gewenste alternatief. Mooi Tegels en Sanitair geeft u graag een aantal tips voor alternatieve vloer- en/of wandbedekking.
Tegels zonder voegen
Het leggen van tegels zonder voegen, is vooral geschikt voor grotere tegelvarianten. De tegels liggen tegen elkaar, zonder dat er sprake is van voegen. Wel zijn er zogenaamde dilatatievoegen aan de randen zichtbaar. Voordelen zijn:
- Zonder zichtbare voegen, lijkt uw badkamer groter.
- De gladde muren en vloer voelen comfortabel aan.
- De tegels slijten minder snel.
- Minder risico op het ophopen van vuil in de voegen.
- Eenvoudig in onderhoud.
Omdat de buitentemperaturen sterk variëren, is het niet ondenkbaar dat er druk op de dilatatievoegen komt te staan. Dit vergroot het risico op scheuren. Het is weliswaar mogelijk om tegels zonder voegen te laten leggen, maar het is ook iets waar u vooraf met onze ervaren adviseur over praat.
![]() |
Gepleisterde badkamermuren
Het stuken van wanden wordt al eeuwenlang gedaan. Vrijwel alle moderne gipsoppervlakken zijn te herleiden naar oude kalkpleister, dat in de eenvoudigste vorm bestaat uit kalk, water en zand. Door het gips vochtig op de muur aan te brengen, hardt het uit tot een glad en stevig oppervlak. Muurpleister heeft voordelen ten opzichte van wandtegels, zoals:
- De diversiteit aan structuren en kleuren maken een geweldige en unieke uitstraling mogelijk.
- De muren voelen aangenaam zacht aan.
- Pleister is op vrijwel elke ondergrond aan te brengen.
Welke pleister heeft u precies nodig? Dat hangt af van uw budget en uw smaak. Ook de manier waarop de gepleisterde muren worden blootgesteld aan opspattend water en schoonmaakmiddelen telt mee. Kom naar onze showroom voor advies op maat.
Houtaccenten
Hout is niet bepaald goedkoop, maar wel supercomfortabel. Authentiek en natuurlijk, hout vormt een aangenaam contrast met het bekende witte badkamerkeramiek. Hout voelt ook bij lagere temperaturen warm aan, het is prima geschikt om op blote voeten op te lopen. Daarnaast isoleert hout het geluid, zodat de badkamer minder nagalmt. Aan de andere kant is het zo dat hout werkt en minder geschikt is voor ruimtes met veel opspattend water, zoals de douche. Spreekt hout als muurbedekking u aan? Laat u adviseren wat mogelijk en verstandig is.
![]() |
Wandpanelen
Grote wandpanelen van acryl, aluminium, formica, glas of steengoed lijmt u direct op de muren van de badkamer. Diverse panelen zijn geschikt om op de meeste ondergronden te gebruiken, zo laat u zelfs die oude tegelwand snel verdwijnen. Naadloze wandpanelen zijn erg populair en geven uw badkamer een geweldige uitstraling. Voordelen van wandpanelen in de badkamer:
- Relatief goedkoop.
- Montage is snel en eenvoudig.
- De wanden zijn glad en naadloos. Schoonmaken is makkelijk.
- De keuze aan panelen, materialen en patronen is enorm. Afhankelijk van het gekozen materiaal is het zelfs mogelijk om uw zelfgemaakte foto’s op een wandpaneel te laten drukken.
![]() |
Behang
Behang is divers en met de juiste keuze bereikt u spannende en speelse effecten. Met andere woorden: als u niet van voegen houdt en geen zin heeft in badkamertegels is behang in de badkamer een geweldige keuze. Om ervoor te zorgen dat het behang lange tijd mooi blijft, let u op dingen als:
- Gebruik alleen afwasbaar behang dat geschikt is voor natte of vochtige ruimtes.
- Behang niet direct in het spatgedeelte van zowel de douche als wastafel en ligbad.
- Heeft u jonge kinderen? Tandpasta en behang gaan niet altijd even goed samen.
Advies op maat voor een naadloze badkamer
Het maakt niet uit of u uw badkamer een luxe uitstraling wilt geven, de badkamer groter wilt laten lijken of gewoon geen zin heeft in het regelmatig schrobben van voegen. Er zijn veel redenen om te kiezen voor een badkamer zonder voegen. Laat u voor uw aankoop informeren en win advies in. Onze adviseur geeft antwoord op vragen als:
- Welke materialen zijn geschikt voor de bestaande ondergrond?
- Is een naadloos design zinvol?
- Wat is de kostprijs in vergelijking met betegelde oppervlakken?
We zijn eigenlijk allemaal bekend met betegelde badkamers, waarin voegen een vanzelfsprekendheid zijn. Een naadloze badkamer is vreemd, maar tegelijkertijd interessant. Kom naar Mooi Tegels en Sanitair in Emmen voor badkameradvies op maat!