De wastafelsifon reinigen in een zevental eenvoudige stappen

We kennen het allemaal, het water in de wasbak loopt minder snel weg. Een verstopte sifon heeft een langzame afvoer of in ernstige gevallen terugstroming tot gevolg. Mooi Tegels en Sanitair deelt advies en tips om dit probleem te voorkomen door de wastafelsifon regelmatig schoon te maken.

Verstopte wastafel afvoer

De wastafelsifon reinigen in een zevental eenvoudige stappen

  • Sluit de watertoevoer naar de wastafel af.
  • Draai de sifon los van de afvoer.
  • Gebruik een slang om vuil of verstoppingen in de sifon te verwijderen.
  • Week de sifon ongeveer 15 minuten in warm water met daarin een vetoplossing.
  • Spoel de sifon na met schoon water en plaats deze terug op de afvoer.
  • Sluit de watertoevoer terug aan en controleer op eventuele lekkages.
  • Controleer of de wasbak goed leegloopt door er flink wat water doorheen te laten stromen.

Functie wastafelsifon

De sifon is een onmisbaar onderdeel van de wastafel en afvoer. Naast afvoer dient het om de typische rioollucht uit uw woning te houden. Een sifon is een soort van buis die luchtdruk gebruikt om het afvalwater van de wasbak naar het riool te leiden. De sifon is een belangrijk onderdeel van uw wastafel en regelmatig schoonmaken is nodig om de juiste werking te behouden. Als deze verstopt is, loopt de wasbak langzaam of helemaal niet leeg. Voor een goede afvoer is raadzaam om de sifon om de paar maanden te reinigen.

Werking wastafel afvoer

Een sifon bestaat meestal uit drie delen: de ingang, waterpas en uitgang. Er is een punt waar het water de leiding instroomt, een gedeelte waar het vrij stroomt zonder de luchtdruk te beïnvloeden en een deel waar het water de afvoer verlaat. Water kiest de weg van de minste weerstand. Het stroomt via de afvoer naar het riool. Is het waterpeil in het riool hoger dan in de wastafel dan stroomt het water terug door de afvoerbuis en in de wastafel. Zo voorkomt een sifon vervuiling en houdt het de typische rioollucht uit uw woning.

wastafel sifon

Herken een verstopte wastafel op tijd

Het eerste teken van een verstopte afvoer is het traag weglopen van water. Het duurt langer dan normaal om het water af te voeren en soms is er zelfs sprake van terugloop. Staat het water langer dan een uur in de wastafel? Dan kunt u het riool gaan ruiken. Een ander teken van een mogelijke verstopping is een gorgelend geluid als er water door de afvoer loopt. Dit geluid wordt veroorzaakt door luchtbellen in het afvoersysteem. Het is tegelijk een teken dat de afvoer / sifon verstopt is of dreigt te raken en onderhoud nodig heeft.

wastafel wit bevestigd

Sifon schoonmaken

Vermoedt u een verstopping van de wastafel? Begin met het reinigen van de sifon zonder deze uit het afvoersysteem te halen. Gebruik een ontstopper of een pvc vriendelijk onderhoudsmiddel. Als dit niet of onvoldoende helpt, is het nodig om de sifon te demonteren en schoon te maken.

wastafel montage

Extra tips bij het reinigen van de sifon

Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën bij het reinigen van de sifon, deze kunnen de afvoerleiding beschadigen en zelfs lekkages veroorzaken. In veel gevallen zijn de sifon en afvoerbuizen gemaakt van ABS of PVC. Is uw afvoersysteem van andere materialen gemaakt? Kijk eerst welke reinigingsproducten u veilig kunt gebruiken om schade te voorkomen.

Het is belangrijk dat uw sifon schoon is. Een verstopte sifon veroorzaakt op termijn een vertraagde afvoer en zelfs overstromingen in huis. Dit voorkomt u door de wastafelafvoer regelmatig schoon te maken en op verstoppingen te controleren.

Klantenservice

Openingstijden

maandag
Gesloten
dinsdag
10.00 - 17.30 uur
woensdag
10.00 - 17.30 uur
donderdag
10.00 - 17.30 uur
vrijdag
10.00 - 17.30 uur
zaterdag
10.00 - 17.00 uur
zondag
Gesloten

Contactgegevens

Adres:
Cornelis Houtmanstraat 41A
7825VH Emmen

Contact:
Tel: 0591-745343
E-mail: info@mooitegelsensanitair.nl