Potje of kinderzitje voor zindelijkheidstraining?

Kiest u een potje of kinderzitje voor zindelijkheidstraining van uw oogappel? Voor ouders komt ooit de magische dag in het leven waarop uw dochter of zoon geen luier meer nodig heeft en zelfstandig naar het toilet kan. Ook voor uw kleintje is dit een grote dag. Om deze onafhankelijkheid te bereiken is zindelijkheidstraining noodzakelijk. Hulpmiddelen zoals een potje of kinderzitje voor op de wc helpen hierbij. Kiest u een potje of kinderzitje voor zindelijkheidstraining?

Potje of kinder wc-bril, dat is de vraag!

Sommige ouders zweren bij het bekende potje om met de zindelijkheidstraining te starten. Anderen kiezen voor een aangepaste wc-bril. Beide varianten hebben voor- en nadelen.

Voordelen kinder wc-bril

  • Een kinderzitje voor op het toilet is gewoon heel praktisch. U hoeft het toilet niet meerdere keren per dag te legen en schoon te maken.
  • Schoonmaken op het kinderzitje is makkelijker. De zitting is niet zo laag als een potje, het is makkelijker te bereiken en toiletpapier is altijd bij de hand op het toilet.
  • De overstap naar de ‘grote’ wc is makkelijker na gebruik van een kinderzitjes dan wanneer alleen een potje is gebruikt.
  • Omdat uw kind gewend is aan de grote wc, is de kans groter dat u tijdens vakanties en/of onderweg niet te maken krijgt met een kind dat weigert naar de wc te gaan.
zindelijkheidstraining wc-bril

Voordelen potje

  • Kleine kinderen voelen zich soms overweldigd en geïntimideerd door een groot toilet. Een potje helpt met het verlichten van deze angst.
  • Het potje is mobiel, iets wat vooral in het begin van de zindelijkheidstraining praktisch is. U neemt het potje overal mee naar toe en in de zomer is het ook in de tuin bruikbaar.
  • Alles wat eenvoudig is in gebruik, geeft kinderen vertrouwen. Het potje staat op de grond, wat zorgt voor ondersteuning. De voetjes staan stevig op de grond, waardoor de angst om te vallen afneemt.

Zoals met veel dingen in het leven zijn er verschillende oplossingen en benaderingen om uw kleintje zindelijk te maken. Feit is dat het uiteindelijk uw zoon of dochter is die beslist wat de beste aanpak is. Er zijn genoeg kinderen die alles willen doen zoals de grote mensen en dus interesse hebben in de ‘grote wc’, terwijl andere kinderen zich veiliger voelen op het potje. Beide manieren, of een combinatie van de twee, leidt uiteindelijk tot zelfstandigheid en onafhankelijkheid van luiers.

Behoefte speciale toiletbevestiging voor kinderen

Misschien vraagt u zich af, waarom kleine kinderen een speciaal kinderzitje nodig hebben op het toilet. Hiervoor zijn meerdere redenen. Zo is er het aspect voor veiligheid en comfort. Een normale wc-bril heeft een opening die veel jonge kinderen als te groot ervaren. Er is geen houvast, waardoor kinderen bang zijn om uit te glijden en in het toilet te vallen. Aan de andere kant ondersteunt een kinderzitje ook de houding van uw kind. Een kinderbril verkleint de diameter van de eigenlijke wc-bril en bevordert veilig en correct zitten.

Soorten kinderzitjes voor het toilet

Kinderzitjes zijn verkrijgbaar in allerlei varianten en kleuren. Een kleurrijk, vrolijk ontwerp helpt uw kind om toiletbezoek als positief te zien. Kunststof is een vrijwel universeel gebruikt materiaal. Het is hygiënisch en eenvoudig schoon te maken en past zich snel aan de lichaamstemperatuur aan. Breed genomen, is er onderscheid tussen de meest voorkomende varianten en ‘modellen’:

geïntegreerde kinder wc-bril

Eenvoudige opzetbril

Het standaard model of de klassieke versie van een kinderzitje. Het lijkt op een potje, maar dan zonder bodem. U plaatst de kinderbril over de normale wc-bril. Dankzij de rubberen vlakken aan de onderkant, glijdt het zitje niet weg. Bij gebruik is het makkelijk om een krukje of voetenbankje voor het toilet te zitten. Zo geeft u uw kind de mogelijkheid om zelf naar het toilet te gaan, de voeten op het bankje of krukje te zetten en een veilig houvast te hebben.

Slimme toilettrainer

Een slimme toilettrainer is een variant van de gewone wc-bril, maar er is geen voetenbankje of krukje nodig. De toilettrainer bestaat uit een ‘ladder’ en een opzetstuk. Eenmaal uitgeklapt leunen de sporten van de ladder tegen het toilet en rust de zitting op de normale wc-bril. Uw kind krijgt de gelegenheid zelfstandig te handelen. Op het moment dat de trainer niet nodig is, klapt u deze eenvoudig op.

zindelijkheidstraining voorzet ladder

Toiletbril met geïntegreerd kinderzitje

Voelt u weinig voor het voortdurend opzetten en wegnemen van een kinderzitje? Kies dan voor een normale toiletbril met geïntegreerd kinderzitje. Deze varianten bestaan uit een tweede, kleinere toiletbril voor kinderen en de normale wc-bril. Het kindergedeelte vouwt u samen met het deksel op. Als uw kind naar het toilet gaat, hoeft alleen het kinderzitje neer geklapt te worden. De montage is niet moeilijk, want het extra gedeelte monteert u op de gebruikelijke manier.

geïntegreerde kinderzit

Opklapbare toiletbril voor kinderen

Wanneer u thuis een keuze heeft gemaakt voor de zindelijkheidstraining van uw zoon of dochter, blijft de vraag hoe u dit onderweg en/of weg van huis oplost? Gelukkig is er onder andere een opvouwbare toiletbril voor kinderen. Door het compacte formaat en opvouwmogelijkheid, passen deze wc-brillen prima in een tas of rugzak. Moet uw kind naar het toilet? U vouwt de toiletbril snel uit en plaatst deze boven op een gewone wc-bril, waardoor uw kind met vertrouwen naar de wc gaat. Overigens zitten er aan de onderkant van de opvouwbare bril rubberen oppervlakken, die ervoor zorgen dat het zitje niet wegglijdt.

Waar let u op bij het kiezen van een wc-bril voor kinderen?

Een toiletopzetstuk voor kinderen is geen slecht idee. Het maakt het voor uw kind makkelijker om te wennen aan het normale toilet. De stabiliteit van de wc-bril en de veiligheid van uw kind zijn belangrijk. Sommige modellen hebben naast de softclose mogelijkheid ook zijhandgrepen, zodat uw kind zich goed vast kan houden. Als een zitje niet permanent is geïnstalleerd, is een opvouwbaar model aantrekkelijk omdat deze ruimte besparen. De hoogteverstelling is interessant, net zoals het gebruik van een inklapbare ladder of een handig krukje. Vergeet tot slot ook het ontwerp niet. Kleurrijke dingen zijn leuk en nemen vaak de achterdocht van veel kinderen weg.

Duurzaam gebruiksgemak

Heeft u jonge kinderen die aan zindelijkheidstraining toe zijn en heeft u plannen om de badkamer en/of het toilet te vernieuwen? Kom voor inspiratie en ideeën naar de showroom van Mooi Tegels en Sanitair in Emmen. Een veilig toilet met softclose deksel, een spoelrandloos toilet of een duurzaam toilet waarbij het waterverbruik vermindert? De mogelijkheden zijn divers en u vindt bij ons altijd een toilet dat aan uw wensen voldoet.

Klantenservice

Openingstijden

maandag
Gesloten
dinsdag
10.00 - 17.30 uur
woensdag
10.00 - 17.30 uur
donderdag
10.00 - 17.30 uur
vrijdag
10.00 - 17.30 uur
zaterdag
10.00 - 17.00 uur
zondag
Gesloten

Contactgegevens

Adres:
Cornelis Houtmanstraat 41A
7825VH Emmen

Contact:
Tel: 0591-745343
E-mail: info@mooitegelsensanitair.nl