Featured






Geluidsisolatie in de badkamer
Gorgelend badwater, lopend douchewater of een ruisende toiletspoeling. Het zijn voorbeelden van geluiden die uit de badkamer komen en die vervelend kunnen zijn. Geluidsisolatie in de badkamer minimaliseert het geluid van water, waardoor u niet langer last heeft van de ‘bijwerkingen’ die lopend water veroorzaakt. We delen graag een aantal praktische adviezen en tips om badkamer geluiden te dempen.
Badkamer geluiden
Badkamer geluiden zijn afkomstig van meerdere bronnen, waarbij we onderscheid maken tussen bedienings- en gebruikersgeluiden. Stromend water een is voorbeeld dat in sommige, voornamelijk appartementsgebouwen, gevallen lawaai veroorzaakt. De leidingen lopen van de bovenste etage helemaal tot de kelder. Hinderlijk zijn ook de bedieningsgeluiden door hoge druk in de leidingen en hoge stroomsnelheden. Het gebrek aan geluidsisolatie leidt op den duur tot irritaties en verveling. Vlak ook het geluid niet uit dat we zelf veroorzaken. Een spetterende douche midden in de nacht, een toilet dat ’s nachts meerdere malen hoorbaar wordt doorgetrokken. Verbetering is mogelijk.

Zaken om te vermijden
Om de badkamer van water te voorzien en afvalwater af te voeren zijn leidingen onmisbaar. Om geluiden te beperken, is het goed om geluiddichte leidingen te gebruiken. Vermijdt het leggen van aan- en afvoerleidingen in de muren van de slaapkamer, zo beperkt u de geluidsoverlast en geniet u van een verbeterde nachtrust.
Specifieke maatregelen geluidsisolatie badkamer
Doucheframe met geluidsisolatie
Geluidsisolatie in de badkamer maakt onderscheid tussen maatregelen om contact- en luchtgeluiden. Luchtgeluid verspreidt zich door de lucht, denk aan stemmen. Terwijl contactgeluid door de constructie wordt overgedragen. Al bij de bouw van de woning nemen aannemers geluidsbeschermingsmaatregelen. Zijn de muren erg dun dan is het niet vanzelfsprekend om stilte in de badkamer te creëren. Voldoende geluidsisolatie is noodzakelijk. Dit gebeurt onder meer met schuimrubberen banden die tussen bijvoorbeeld een doucheframe en het plafond of de vloer worden bevestigd.

Aan- en afvoerleidingen
Een veel voorkomende bron van fouten bij geluidsisolatie zijn de niet-ontkoppelde leidingen. Zelfs een kleine verbinding tussen een muur en leiding is voldoende om het volume te verhogen. Beter is het om de leidingen in muren en/of installatieschachten af te dekken met isolatiemateriaal. Rioolbuizen staan helaas vaak bekend als probleemveroorzakers. Ook hier is het beter om te kiezen voor geluidsgeïsoleerde buizen, waarbij de richtingsverandering niet in een rechte hoek is geplaatst. Rechte hoeken veroorzaken luide impactgeluiden, iets waar u niet op zit te wachten. Twee bochten van 45 graden bieden uitkomst. Omdat dit achteraf lastig te implementeren is, moet hiermee bij de planning al rekening worden gehouden.

Armaturen en tegels
Armaturen zijn verkrijgbaar in verschillende geluidsklassen. Veel fabrikanten produceren alleen degelijke stille kranen. Bij wastafels, wc’s en bidets is het mogelijk watergeluid te verminderen door ontkoppeling. Onze adviseur laat de diverse geluidsisolaties voor wandtoiletten, wandbidets en wastafels graag zien. De isolatie-elementen tussen de tegels en het sanitair zorgen ervoor dat uw badkamer op eenvoudige manier een stukje stiller is.
Hardschuim steunen bij badkuip en douchebak
Ook bij badkuipen en douchebakken laat geluidsisolatie te wensen over. Bij een onjuiste installatie geven ze via de vloer, de muur of de rand van het bad geluid door. Dit is te voorkomen door te het gebruik van hardschuim, waar het bad of de douche wordt in geplaatst. De wandtegels en/of de tegels op de wand mogen het bad en/of de douche niet raken. Gebruikt u liever geen hardschuim? Werk in dat geval met montageframes die voorzien zijn van geluiddempende voeten. Tussen de randen van het sanitair en de muur is het gebruik van geluidsremmende isolatiestrips aan te raden.

Voorwandelementen, installatie voor de muur
Sanitair heeft steeds vaker een voorwandelement. Geluidstechnisch gezien is dit een positief iets, de montageframes zitten voor voorwandmontage zitten voor de muur. Een betere geluidsabsorptie is hiervan een gevolg.
Geluidsisolatie in de badkamer is een complex onderwerp dat kennis en ervaring vereist. Kleine ‘foutjes’ hebben gehorige problemen tot gevolg. Vertrouw bij het plannen van uw badkamer op onze sanitair professionals. Beperk het lawaai en/of de geluiden die ongemerkt vanuit de badkamer komen en win advies in bij onze adviseur.

Badkamer akoestiek
Akoestiek gaat nauw samen met geluidsisolatie. De beleving van geluid in de kamer zelf, is iets waar we niet vaak bij stilstaan. In veel gevallen zijn we alleen in de badkamer en valt geluid niet of nauwelijks op. Toch irriteert u zich misschien aan het geluid van een haardroger, of is de ervaring van muziek in de badkamer ondermaats. Dit is eenvoudig te verklaren: in de badkamer zijn veel harde oppervlakken, van de vloer- en wandtegels tot het veiligheidsglas in de douchecabine. Dit zorgt voor een onprettige manier waarop geluid zich verspreid. Creëer geluidsabsorberende oppervlakken, gebruik bijvoorbeeld akoestisch pleisterwerk of plaats planten in de badkamer. Hetzelfde geldt voor gordijnen of badmatten. Wilt u meer weten over het verbeteren van geluidsisolatie in de badkamer? Loop eens binnen in onze showroom en vraag advies op maat.