8 energiebesparende tips voor de badkamer

Zoekt u manieren om op de energiekosten te besparen? In sommige badkamers is het energieverbruik hoog. Mooi Tegels en Sanitair laat zien hoe u op eenvoudige manier zowel energie als geld bespaart. Elektriciteit voor warm water tijdens het douchen, voor verlichting en elektrische apparatuur zoals haardrogers, tandenborstels of scheerapparaten. Het energieverbruik in de badkamer is ongemerkt hoger dan u denkt. Voegen we daar de wasmachine en droger bij en het plaatje is compleet. Door uw gebruiksgedrag kritisch te bekijken en kleine aanpassingen te doen, heeft u al een grote impact op het verminderen van het energieverbruik in de badkamer.

waterverbruik verminderen

8 manieren om energie te besparen in de badkamer

Tip 1: Verminder het warmwaterverbruik

Gemiddeld gaat een derde van het totale energieverbruik in een huishouden naar het verwarmen van water voor baden en douchen. Met energiebesparende douchekoppen vermindert u het waterverbruik. Door het verkorten van de douchetijd, benut u het energiebesparingsmodel optimaal.

Waterverbruik minderen

Tip 2: LED verlichting

LED lampen hebben een langere levensduur en een lager stroomverbruik dan de ouderwetse gloeilamp. U bespaart ruim 90% op het energieverbruik voor verlichting met LED lampen. LED is verkrijgbaar in verschillende kleuren en een uiteenlopende lichtintensiteit. De huidige generatie LED’s verlicht uw badkamer efficiënt en naar wens, zonder opvallend fel te zijn. En hoewel LED lampen duurder zijn in aanschaf, verdienen de hogere kosten zich terug door het lagere energieverbruik.

LED verlichting lager energieverbruik

Tip 3: Geen handdoeken op de radiator

Moderne badkamerradiatoren zijn ideaal om handdoeken op te hangen. Na het baden of douchen heeft u zo een warme handdoek om uzelf af te drogen. Wat veel mensen niet beseffen is dat de handdoeken de warmte opnemen die de radiator afgeeft. Dit verhoogt het energieverbruik en heeft een negatief effect op de omgeving. De luchtvochtigheid neemt toe wat schimmels in staat stelt zich te ontwikkelen. Vermijd daarom het drogen van handdoeken op de radiator en kies voor voldoende ventilatie.

Tip 4: Verwarming en ventilatie

De badkamer is niet zelden de kleinste ruimte in huis. Vooral als het gaat om verwarming is het mogelijk om elektriciteit en geld te besparen. Vanwege de hoge luchtvochtigheid is het belangrijk om de badkamer goed te ventileren. Ventilatie zit niet alleen in het openzetten van het raam. Meerdere keren per dag een aantal minuten luchten is effectiever. Als u de ramen open zet, koelt de ruimte af, wat de schimmel aanmaak bevordert en de verwarmingskosten verhoogt. Het installeren van mechanische ventilatie stelt u in de staat de ruimte binnen vijf tot tien minuten te luchten, zodat dat er minder warmte verloren gaat. De ideale temperatuur in een badkamer is 23 graden. Thermostaat radiatoren regelen zichzelf waardoor u bespaard op de energiekosten.

Ventilatie en verluchting badkamer

Tip 5: Haardroger en stijltang

Kleine badkamerapparaten hebben een verrassend hoog stroomverbruik. Als een haardroger dagelijks op de hoogste stand in gebruik is, merkt u dat op de elektriciteitsrekening. Jaarlijks liggen de kosten tussen 15 en 25 euro. Door een haardroger en stijltang op een lagere stand te gebruiken, bespaart u geld en energie.

Tip 6: Oplaadbare batterijen

Niet alleen haardrogers, maar ook kleine elektrische apparaten die in de badkamer aanwezig zijn, kennen een zeker energieverbruik. Elektrische tandenborstels en scheerapparaten werken op oplaadbare batterijen. Laad een batterij op zoals bedoeld en haal dan de stekker uit het stopcontact. Een apparaat in de oplaadmodus laten, kost niet alleen meer energie maar komt de levensduur van een batterij niet ten goede. Wilt u het energieverbruik verminderen en zo lang mogelijk plezier hebben van een elektrisch apparaat? Laat een apparaat niet non-stop in de stand-by modus staan. Volg de aanbevolen oplaadtijden.

Tip 7: Wasmachine en droger

Een andere manier om elektriciteit te besparen is door het gebruik van een wasmachine en droger met een hoog energielabel. Apparaten die onder de klasse B presteren, gebruiken veel stroom en zijn duur in gebruik. Gebruik een wasmachine op de juiste manier en overweeg om op een lagere temperatuur te wassen. Dit bespaart elektriciteit en zorgt ondanks minder warm water voor een schone was. Probeer wasgoed zo veel als mogelijk door de lucht te laten drogen. Dit gaat op warmere dagen beter dan een koude, gure winterdag. Maak voor uzelf een afweging wanneer u de was in de droger doet of buiten hangt.

Energielabel huishoudelijke apparatuur

Tip 8: Zout als vochtvanger

Zout in de badkamer om elektriciteit te besparen. Het klinkt raar, maar zout neemt vocht uit de lucht op. Deze tip is vooral interessant als u een badkamer heeft zonder ramen. Dankzij het gebruik van zout heeft u het ventilatiesysteem minder lang nodig. Hoeveel zout nodig is, hangt af van de afmeting van uw badkamer. Het is belangrijk om het zout regelmatig te verversen. Verzadigd zout werkt niet langer optimaal.

Voor meer tips en adviezen op maat bezoekt u onze showroom in Emmen.

Klantenservice

Openingstijden

maandag
Gesloten
dinsdag
10.00 - 17.30 uur
woensdag
10.00 - 17.30 uur
donderdag
10.00 - 17.30 uur
vrijdag
10.00 - 17.30 uur
zaterdag
10.00 - 17.00 uur
zondag
Gesloten

Contactgegevens

Adres:
Cornelis Houtmanstraat 41A
7825VH Emmen

Contact:
Tel: 0591-745343
E-mail: info@mooitegelsensanitair.nl