Tips voor een kindvriendelijke badkamer

Heeft u kinderen? Met een paar eenvoudige aanpassingen en veiligheidsmaatregelen verkleint u het risico op ongelukken in de badkamer en geniet het hele gezin van onvervalst badplezier. De geur van een parfumflesje, een leuk knipperend lampje op een tandenborstel of het kabbelende water dat uit de kraan bij de badkuip komt en de badkamer verandert in een magische plaats vol met badschuim. Kinderen hebben weinig nodig om de badkamer voluit te beleven en ervaren. Dat al die avonturen niet altijd even veilig zijn, spreekt voor zich. De hoogste tijd om de badkamer wat beter te bekijken. Maak u geen zorgen, het is niet nodig om de badkamer tot verboden gebied te verklaren, met een paar praktische tips voor een kindvriendelijke badkamer, beleven kinderen op veilige manier de mooiste badkamer avonturen.

Badkamerinrichting voor een kindvriendelijke badkamer

Met name voor peuters en kleuters die de wereld van huis uit ontdekken, is de badkamer een spannende, maar ook gevaarlijke plek. Er valt zo veel te zien en te doen. Laat jonge kinderen nooit zonder toezicht achter. Kinderen verliezen makkelijk hun evenwicht en struikelen vaak sneller dan ze lopen. Buiten de badkuip voorkomt u valpartijen en ongelukken door het gebruik van antislipmatten. Betegelde, maar ook geëmailleerde oppervlakken zijn glad en met een beetje water vormen ze een risico op slippartijen en huilbuien. Om ervoor te zorgen dat een watergevecht of bellenblaas partij in de badkuip niet eindigt met bulten op het hoofd of breuken, zijn er bijvoorbeeld beschermhoezen voor badkuipkranen verkrijgbaar.

Kindvriendelijke badkamer badschuim gevecht

Pas op met warm water

Verbrandingen door warm of heet water horen tot meest voorkomende verwondingen bij kinderen in de badkamer. Zet een mengkraan na gebruik altijd weer op koud water. Is de kraan nog warm, dan is een vervelende brandwond snel gemaakt. Nog makkelijker is het om met speciale regelaars de watertemperatuur uit de kraan te beperken tot maximaal 50o C. Dan is het water weliswaar warm, maar verkleint u het risico op brandwonden.

Veilige kinderkrukjes of opstapjes

Kinderen die de kruipleeftijd voorbij zijn en die alleen naar de wastafel gaan om handen te wassen, zijn niet allemaal even groot. Vermijd dat uw kind creatief aan de slag gaat en een wiebelige torenconstructie bouwt om toch maar zelfstandig de handjes te wassen. Zoek een degelijke antislipkruk. Daarmee ondersteunt u de zelfstandigheid van uw kind, maar verbetert u ook de veiligheid, aangezien het kind een beter zicht en controle heeft over de kraan.

Kindvriendelijk badkameropstapje

Hang- en sluitwerk

Misschien bent u anders gewend, maar met jonge kinderen in huis, is het veilig om de badkamerdeur open te laten staan. Vooral als er geen bezoek of gasten zijn. Zo bent u in noodgevallen in staat om snel te hulp te schieten zonder dat u voor een gesloten deur staat. Sluit de badkamerdeur met een normale kamersleutel? Overweeg een overstap naar roterende sloten, die ook van buitenaf te openen zijn. Voor andere gelegenheden kan het geen kwaad om met jonge tieners een paar keer te oefenen met het op slot doen van de deur in de badkamer, zodat ze deze ook weer zelfstandig van slot krijgen.

Kast- en opbergruimte

In de badkamer liggen niet zelden producten die vooral niet in kinderhanden thuishoren. Dit geldt voor schoonmaakmiddelen en medicatie, maar ook cosmetica en producten als nagellakremover worden in badkamerkastjes bewaard. Het is geen verrassing dat deze middelen een bron van gevaar vormen voor uw kleine ontdekkingsreiziger(s). De beste manier om risico’s te vermijden is het gebruik van afsluitbare kasten. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind(eren) is het goed om voorwerpen als nagelschaartjes, scheermesjes en nagelvijlen op te bergen. Bewaar dagelijkse benodigdheden, zoals toiletpapier binnen handbereik, zodat iedereen hier bij kan.

Kindvriendelijke badkamer met voldoende veilige opbergruimte

Stekkers en stopcontacten

In de badkamer is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van elektrische apparaten. Haal na gebruik van een föhn, stijltang en andere apparaten de stekker uit het stopcontact. Niet alleen vormt het stopcontact een gevaar, maar nattigheid die in badkamers normaal is, vergroot het risico. We weten allemaal wat er gebeurt als een haardroger in een gevulde badkuip valt. Wees er zeker van dat alle apparatuur uit het stopcontact is, voordat uw kinderen in bad gaan. Een praktische oplossing is een lade met ingebouwde stopcontacten die is voorzien van een kinderslot. Kleine kinderhandjes krijgen deze lade vrijwel onmogelijk los. Uiteraard voorziet u de andere stopcontacten van stopcontactzekeringen, zodat er geen avontuurlijke experimenten plaatsvinden met alle gevolgen van dien.

Antislipmat in de kindvriendelijke badkamer

Handige trucs om de badkamer veiliger te maken

Een kindvriendelijke badkamer is een geruststellende gedachte. Kinderen die zonder problemen in de badkuip rondspetteren en die samen geweldige schuimfiguren maken. Bent u benieuwd hoe u thuis uw badkamer kindvriendelijk(er) maakt? Kom voor advies op maat naar Mooi Tegels en Sanitair in Emmen.

Klantenservice

Openingstijden

maandag
Gesloten
dinsdag
10.00 - 17.30 uur
woensdag
10.00 - 17.30 uur
donderdag
10.00 - 17.30 uur
vrijdag
10.00 - 17.30 uur
zaterdag
10.00 - 17.00 uur
zondag
Gesloten

Contactgegevens

Adres:
Cornelis Houtmanstraat 41A
7825VH Emmen

Contact:
Tel: 0591-745343
E-mail: info@mooitegelsensanitair.nl