Featured





Beschadigde tegels: oorzaken en manieren om dit te voorkomen
Tegels zijn nog altijd een favoriete keuze bij het inrichten, renoveren en verbouwen van woningen. Het onderhoudsgemak, de visuele aantrekkingskracht en de prijs-kwaliteitverhouding maken tegels tot een ideale en veelzijdige optie voor diverse toepassingen op vloeren en muren. Verschillende problemen beschadigen de tegels en hebben een negatieve invloed op de uitstraling van het betegelde oppervlak. Knappende tegels is een veelvoorkomend fenomeen dat een overvloed aan redenen heeft. Hier leest u de oorzaken van tegelbeschadigingen en wat u kunt doen om dit te repareren en te voorkomen.
Gevoelige materialen
Tegels zijn een populaire keuze vanwege de duurzaamheid en lange levensduur. Toch zijn de materialen waaruit tegels gemaakt zijn niet perfect. Het knappen of breken van tegels, vooral bij keramiek en porselein, is een veel gezien probleem. Dit gebeurt wanneer tegels tegen elkaar duwen, waardoor als het ware een tentvorm ontstaat. Gebroken tegels zijn niet alleen onaantrekkelijk, ze kunnen ook ongelukken veroorzaken wat uw woonplezier niet ten goede komt. De meeste beschadigde tegels gaan uiteindelijk kapot, barsten of versplinteren helemaal. In het geval van kapotte tegels zit er niet veel anders op dan ze te vervangen. Er zijn veel oorzaken voor problemen met tegels, of het nu gaat om de kwaliteit van de constructie of onderhoudsproblemen.

Oorzaken en redenen voor tegelbeschadiging
Verschillende oorzaken dragen bij aan het beschadigen van tegels. Het vaststellen van de oorzaak is nodig om een passende oplossing toe te passen. De belangrijkste redenen voor tegelbeschadiging zijn, onder andere:
Gebrek aan vakmanschap
Doe-het-zelfprojecten zijn populair, maar helaas ook gevoelig voor problemen. Gebrek aan vakmanschap en onvoldoende ervaring kan vroegtijdige tegelbeschadiging tot gevolg hebben. Het is dan ook een van de meest voorkomende redenen van tegelproblemen. Een onjuist lijmmengsel veroorzaakt, bijvoorbeeld, luchtbellen die later barsten in de tegels tot gevolg kunnen hebben. Een ander problemen is het ontbreken van een voeg tussen de tegels. Het is nodig om ruimte tussen tegels te laten, ca. 2 mm, zodat ze ruimte hebben om te verschuiven en uit te trekken. Als deze ruimte ontbreekt, ontstaan vroeg of laat beschadigingen.
Onjuiste voorbereiding ondergrond
Voordat u tegels legt, is het belangrijk om de ondergrond voor te bereiden. Een ruwe, ongelijkmatige ondervloer veroorzaakt luchtbellen onder de tegels, waardoor barsten ontstaan. Op dezelfde manier bieden oneffen vloeren ook geen goede basis voor het leggen van tegels, de verbinding tussen de ondervloer en tegels is niet sterk genoeg om een lange levensduur te garanderen.
Lage materiaalkwaliteit
Naast de ervaring van de tegelzetter is het nodig om te werken met hoogwaardige materialen. Het gebruik van materialen van lage kwaliteit, zoals lijm en/of voegmiddel, kan leiden tot tegelbreuken.
Slijtage
De meeste kwaliteitstegels zijn zo ontworpen dat ze bij regelmatig onderhoud lang meegaan. Met het ouder worden, kunnen ze schade oplopen. In deze gevallen raken de tegels uiteindelijk los waardoor de beschadiging zichtbaar wordt.

Preventieve maatregelen om tegelbeschadiging te voorkomen
Om uw tegels in goede conditie te houden, beschadiging en breuken te voorkomen geven we u graag praktische tips:
- Zorg voor het leggen van de tegels voor een egale, schone en stevige ondervloer. Dit geeft de tegels een goede basis. Hetzelfde geldt uiteraard voor wandtegels.
- Gebruik lijm en voegmiddel van goede kwaliteit. Dit helpt bij het voorkomen van luchtbellen die later grote problemen veroorzaken.
- Maak gebruik van ervaren en vakbekwame tegelzetters.
- Zorg bij het leggen of zetten van de tegels voor voldoende ruimte tussen de tegels, zodat werking mogelijk blijft.

Beschadigde tegels repareren
Regelmatig en passend onderhoud is nodig om de conditie van de tegels, op langere termijn te waarborgen. Ondervind u toch problemen of tegelbeschadiging dan geven u effectieve tips om verdere schade te beperken en/of de beschadiging te repareren:
- Verwijder bij gescheurde tegels het puin en maak de ondergrond schoon. Plaats een nieuwe tegel op deze plaats, waarbij u voldoende lijm aanbrengt. Gebruik een houten hamer om de tegel vast te zetten.
- Heeft u geen ‘reserve’ tegels, en is dezelfde tegel niet meer verkrijgbaar? Kies eventueel een andere tegel. Voor het behoud van een uniforme uitstraling zit er weinig anders op dan alle tegels te vervangen.
- Geef de betegelde oppervlakte voldoende tijd om uit te harden.
- Schakel een vakkracht in die helpt met het analyseren van de omvang en ernst van de schade en het efficiënt repareren.

Tegelbeschadiging voorkomen
Tegels laten elk oppervlak er aantrekkelijk en functioneel uitzien. Om zo lang als mogelijk plezier te hebben van nieuwe tegels adviseren we om onze ervaren tegelzetters in te schakelen. Zo bent u er zeker van dat de tegels op de juiste manier worden gezet en voorkomt u vroegtijdige beschadiging of problemen. Bezoek onze showroom en laat u adviseren over aantrekkelijke vloer- en wandtegels.