Douchebediening en douchekranen

Voor een alledaags gebruiksartikel is doucheterminologie een verrassend verwarrend onderwerp. Voor iedereen ons zonder jarenlange loodgieterservaring is het onwaarschijnlijk dat termen als een thermostatische douchekraan of opbouw mengkraan regelmatige gespreksonderwerpen zijn. Pas als bij het verbouwen of vernieuwen van de badkamer de keuze gemaakt ‘moet’ worden voor douchebediening en douchekranen weten de meeste mensen onvoldoende wat mogelijk is. Als voorbereiding op het realiseren van uw ideale douchesysteem laten we zien welke mogelijkheden er zijn.

Soorten douchekranen

Eerst gaan we naar het basisprincipe, want wat is eigenlijk een douchemengkraan? In feite zijn eigenlijk alle douchekranen mengkranen. Net zoals u een wastafelmengkraan heeft, combineert een douchemengkraan warm water met koud water om zo de ideale watertemperatuur te krijgen. Met deze achtergrondinformatie, laten we zien welke soorten mengkranen er zijn en welke het beste past bij de ideeën die u heeft.

Douchebediening en douchekranen

Verborgen douchekranen

Een verzonken douchekraan, is een kraan die verborgen is in de douchewand, de vloer of het plafond. Het enige wat zichtbaar is, is een strakke kraanplaat die voorzien is van discrete bedieningselementen of douchegrepen. Verborgen thermostatische douchekranen verbergen leidingen en zorgen voor een nette afwerking van een douchewand. De bedieningselementen op de handgreep werken met een hefboommechanisme, terwijl douches met drukknoppen ergonomisch zijn en met slechts een druk op de knop aan of uit te zetten.

Douchebediening verzonken douchekraan

Voordelen verborgen kranen

Met verborgen kranen creëert u een strakke afwerking van de doucheruimte en benut u kleinere ruimtes optimaal. Inbouw douchemengkranen zijn op afstand van de douchekop te plaatsen, zodat u de kraan inschakelt en de perfecte waterstraal en temperatuur bereikt, voordat u onder de douche stapt.

Nadelen verborgen kranen

Een van de nadelen en verborgen inbouwkranen is dat het installeren zowel tijds- als arbeidsintensief is. Een verborgen douchesysteem vereist voorzorg en planning. Installatie en montage gebeuren voor het betegelen en afwerken van de wand, de vloer of het plafond.

Douchebediening verzonken badkraan

Opbouw douchekranen

Een opbouw douchekraan is op de douchemuur bevestigd en is samen met de leidingen zichtbaar. De keuze is breed, zowel op het gebied van stijl als kleur en vorm. Afhankelijk van de beschikbare ruimte in de douche, kiest u een model dat voldoende bewegingsruimte en comfort geeft.

Douchebediening opbouwkranen

Voordelen opbouwkraan

Dit type kraan is eenvoudig te installeren en voordelig dan verzonken douchekranen. Een opbouwmodel vereist geen ruimte in de badkamermuur en is te monteren op het bestaande tegelwerk.

Nadelen opbouwkraan

Opbouw douchekranen zijn zichtbaar aanwezig en geven een minder strakke afwerking van de doucheruimte. Opbouwkranen hebben meer onderhoud en reiniging nodig dan verzonken kranen, aangezien ze gevoeliger zijn voor kalkaanslag.

Douchebediening opbouwmengkraan bad

Thermostatische douchekranen

Een thermostatische douchekraan is een douchemengkraan waarmee u de maximale watertemperatuur instelt om verbranding te voorkomen. Een douche met een thermostaatkraan is comfortabel en gebruiksvriendelijk. Over het algemeen wordt de temperatuur van een thermostatische kraan ingesteld op een douchetemperatuur van 38 tot 41 graden. Geeft u de voorkeur aan een warmere douche? Het is altijd mogelijk om de temperatuur handmatig bij te stellen. Tegenwoordig zijn thermostaatkranen verkrijgbaar als opbouw en verzonken model.

Douchebediening thermostaatkraan

Voordelen thermostatische kraan

Thermostatische douchemengkranen zijn veilig en vooral handig in gezinsbadkamers. Onbedoelde, pijnlijke verbrandingen worden met dit type kraan voorkomen.

Nadelen thermostatische kraan

Zorg voor de definitieve installatie de temperatuur op welke de kraan is ingesteld. Zo is het mogelijk om deze nog te wijzigen. Eens de kraan is bevestigd, is het weliswaar mogelijk om warmer of kouder water gebruiken, maar dit is niet het ‘uitgangspunt’ bij het kiezen van een thermostaatkraan.

Douchebediening Grohe thermostaatkraan

Functie douchekranen

Naast het type kraan is ook de functie van de douchekraan bepalend voor uw keuze. Van de eenvoudige eenrichtingsmengkraan tot de meer complexe kranen met meerdere functies. Mooi Tegels en Sanitair laat zien hoe de functie van een douchekraan bij uw verwachtingen past.

Eenrichtingsmengkraan

Eenrichtingsmengkranen drijven de waterstroom naar een enkele uitlaat, in veel gevallen de douchekop. Dit type kraan is populair zowel op het gebied van prijs-kwaliteit als oplossing voor de douchewand.

Twee richtingskranen

Dit is misschien wel de meest gebruikte kraanoplossing in de badkamer: een twee richtingskraan leidt het water naar twee ‘uitlaten’. In veel gevallen een vaste douchekop en een douchehandset, hoewel combinaties van een douchekop en badkraan ook erg populair is. Dit type kraan is duurder dan kranen met een enkele uitlaat. Daar staat tegenover dat ze meer flexibiliteit bieden bij het douchen en baden, waardoor ze ideaal zijn voor installatie in een gezinsbadkamer.

Drie richtingskranen

Een driewegmengkraan regelt de waterstroom naar drie afzonderlijke, maar verbonden uitgangen. Zo leidt u het water eenvoudig om van een vaste douchekop, naar een handset en een badkraan. Hoewel deze kranen duurder zijn zorgen de uitgangen voor een comfortabele, luxe douche-ervaring.

Douchebediening tweewegmengkraan douche

Stijlen

Verrassend genoeg is het onderwerp douchekranen gevarieerd. Er zijn genoeg stijlen die bij uw badkamer passen. Van klassieke ontwerpen in een Victoriaanse stijl tot eigentijdse moderne ontwerpen. Hoe kiest u de perfecte kraan voor uw badkamer? We geven enkele praktische tips.

Traditionele douchekranen

Traditionele douchekranen hebben over het algemeen een zichtbaar ontwerp, dat is gecombineerd met een vaste, koepelvormige douchekop. Traditionele kranen zijn afgewerkt in chroom of messing en benadrukken de functionele schoonheid van het leidingwerk. Klassiek vormgegeven douchekranen zijn vaak voorzien van een kruiskop soms met keramische inlegvormen.

Moderne douchekranen

Eenvoudige en strakke, moderne douchekranen zijn steeds vaker verborgen in het ontwerp om zo te passen bij de minimale esthetiek van de badkamer. Moderne douchekranen hebben een matzwarte of hoogglans verchroomde afwerking en zijn vaak voorzien van eenvoudige ronde of vierkante hendels en zelfs van een aan/uit drukknopmechanisme.

Douchebediening moderne en traditionele kranen

Nieuwe douchekraan kopen

Verbouwt u uw badkamer of zoekt u nieuwe kranen voor in uw inloopdouche of douchecabine? Loop gerust eens binnen bij Mooi Tegels en Sanitair in Emmen. Onze adviseur laat zien welk type kraan past bij de verwachtingen die u heeft. Verschillende kleuren, stijlen en vormen van bekende fabrikanten en merken. Van een enkelvoudige mengkraan tot een kraan die zowel de douche, het bad als de handdouche bedient. Voor elke badkamerstijl is een passende kraan beschikbaar. U vindt ons op de meubelboulevard. De winkel is open van dinsdag tot en met zaterdag.

Klantenservice

Openingstijden

maandag
Gesloten
dinsdag
10.00 - 17.30 uur
woensdag
10.00 - 17.30 uur
donderdag
10.00 - 17.30 uur
vrijdag
10.00 - 17.30 uur
zaterdag
10.00 - 17.00 uur
zondag
Gesloten

Contactgegevens

Adres:
Cornelis Houtmanstraat 41A
7825VH Emmen

Contact:
Tel: 0591-745343
E-mail: info@mooitegelsensanitair.nl