”Alexa, zet de douchekraan open!”: Slimme technieken voor de badkamer

’s Ochtends tijdens het tandenpoetsen de filemeldingen of het weerbericht bekijken, ’s avonds onderweg naar huis met een app de jacuzzi activeren en de kamertemperatuur verhogen. Intelligente of slimme badkamertechnologie maakt steeds meer mogelijk. Veel dingen zijn al mogelijk, terwijl andere dingen nog ver weg zijn. Wat houdt de badkamer van de toekomst precies in?

Hoe slim is een slimme badkamer?

Er is geen echte definitie van een intelligente of slimme badkamer. Er is sprake van een slimme badkamer, vooral als de bedieningselementen gemakkelijk te bereiken en/of te activeren zijn via bewegingsmelders, een app op afstand of zelfs stembediening. Vandaag de dag zijn er al heel wat toepassingen en producten beschikbaar die uw badkamer ‘slimmer’ maken:

  • Spiegels die dienst doen als scherm voor nieuwsuitzendingen, internetradio of videostreaming.
  • Intelligente badkamerkranen: contactloze bediening, dankzij ingebouwde sensortechnologie en de mogelijkheid om persoonlijke temperatuurvoorkeuren in te stellen.
  • Verlichting: bediening via spraak en beweging, lichteffecten en sfeereffecten.
  • Ventilatiesystemen, zelfs bij badkamers zonder ramen. Koppeling van verwarming en ventilatie en aanpassing van de temperatuur.
  • In hoogte verstelbare wastafels en toiletsystemen die zich aanpassen aan de verschillende behoeften van badkamergebruikers – mensen van verschillende lengtes, ouderen en kinderen.
Alexa, slimme technologie in de badkamer

Bediening slimme technologie

Comfortabele, eenvoudige bediening van slimme badkamerelementen is belangrijk. Verlichting, zonwering, verwarming, maar ook sanitair zoals toilet met wasgelegenheid zijn via apps op afstand te bedienen en te personaliseren. Sommige douches hebben instelmogelijkheden voor het soort waterstraal, intensiteit, verlichting en muziek tijdens het douchen. Interessant is het als de slimme badkamer elke gebruiker ‘herkent’. Iedere badkamergebruiker identificeert zich met een virtuele ‘vingerafdruk’. Watertemperatuur, maar ook de muziekkeuze en intensiteit van de verlichting zijn naar eigen wens aanpasbaar. Deze technologie bestaat al enige tijd, maar is in de praktijk nog onvoldoende bekend.

Alexa in het toilet, handig of overbodig?

Trends slimme badkamer oplossingen

Gezelligheid in de badkamer gecombineerd met comfortabele bediening van de slimme elementen en individuele instellingsmogelijkheden: het zijn trends die het gebruik van de badkamer nog aangenamer maken.

Privé wellnessruimte

Individualisering van de badkamer en het afstemmen van toepassingen op iedere gebruiker geeft een gevoel van comfort. Met behulp van een app of vingerdruktechnologie ontspannen op uw eigen manier met muziek die bij u past. Welke temperatuur vindt u aangenaam? Moeten de lichten dimmen? Moderne technologie maakt het mogelijk. De eenvoud zorgt ervoor dat uw badkamer aanvoelt als een eigentijdse wellnessruimte.

Digitale innovaties in de barrièrevrije badkamer

Slimme technologie is geen noodzaak in een barrièrevrije badkamer. De toegankelijkheid en optimaal gebruik zijn gegarandeerd door mechanische en structurele aanpassingen in de ruimte, waardoor het struikel- en/of slipgevaar worden vermeden. Maar slimme technologie is wel degelijk interessant om langer zelfstandig te blijven wonen, bijvoorbeeld door een in hoogte verstelbare toilet, intelligente noodoproepsystemen en geheugenfuncties op de spiegel. Interessante ontwikkelingen zien we onder andere in het koppelen van een noodoproepsignaal aan een sensorvloer. Sensoren detecteren wanneer iemand op de tegels valt en zenden een noodoproep uit. De barrièrevrije badkamer van de toekomst imponeert en heeft een smaakvol ontwerp.

Hygiëne en reiniging

Schimmel in de badkamer is een vervelend, veel voorkomend probleem dat ontstaat bij een hoge luchtvochtigheid en een lage kamertemperatuur. Slimme technologie kan dit tegengaan. Meer netheid in de moderne badkamer dankzij eenvoudig schoon te maken producten en antibacteriële materialen. Denk onder meer aan een toilet zonder spoelrand en contactloze lichtschakelaars, zeepdispensers en https://www.mooitegelsensanitair.nl/blog/thuis-contactloos-handen-wassenkranen die werken op basis van sensoren.

Plaats van gezondheid

Gezien de verschuivingen in de demografische bevolkingssamenstelling zijn intelligente toepassingen interessant voor verschillende doelgroepen. De ontwikkeling van slimme toiletten die urinemonsters nemen of metingen doen zoals de bloedsuikerspiegel en deze doorsturen naar een app, herinneren aan het innemen van eventueel voorgeschreven medicatie. Een ander belangrijk aspect betreft ouderenzorg. Met slimme badkamertechnologie is zelfstandig wonen tot op hoge leeftijd mogelijk.

Slimme technologie in de badkamer niet langer toekomstmuziek

Badkamer digitaliseren

Natuurlijk is de technologie voor een slimme badkamer voortdurend in ontwikkeling en bepaald uzelf in welke mate u de voorkeur heeft voor een intelligentie douche of bad ervaring. Maar hoe verandert u uw badkamer in een technologisch hoogstandje en wat is nodig om uw badkamer slim te maken?

Kosten

Het kan zo ‘gek’ als dat u dat zelf wilt, er is geen bovengrens. Voor een volledige renovatie moet u een bedrag van minimaal € 20.000 verwachten. Wilt u alleen individuele digitale toepassingen installeren? Afzonderlijke onderdelen zoals bewegingsmelders en intelligente armaturen zijn eenvoudiger en kosten effectiever te realiseren.

Verbouw of nieuwbouw?

Er is een onderscheid tussen renovatie en nieuwbouw. Bij nieuwbouw plant u vanaf het begin slimme toepassingen, terwijl u bij een renovatie te maken heeft met een bestaande indeling. Renovatie zorgt regelmatig voor knelpunten en limieten. Aan de andere kant is de noodzakelijke infrastructuur voor elektra aanwezig, waardoor internetkabel en WLAN-installaties niet voor een al te hoge prijs in de ruimte integreerbaar zijn. Nieuwbouw begint vanuit niets en heeft nog alle leidingen etc. nodig, wat de uiteindelijke kostprijs hoger doet uitvallen.

Succesvol ombouwen slimme badkamer

Een goede planning is cruciaal om uw badkamer uit te breiden en digitaal te maken. Het succes van uw nieuwe badkamer begint al bij het ontwerpen en kiezen van de inrichting. Niet alleen elektraleidingen, maar ook water toe- en afvoer, ventilatie en verwarming hebben aandacht nodig. Kom voor advies naar Mooi Tegels en Sanitair in Emmen.

Slimme badkamertechnologie

Ontdek uw nieuwe badkamer van de toekomst

Technologische innovaties en verbeteringen volgen zich snel op. Hoewel de volledig ‘slimme badkamer’ nog geen algemeen goed is, is het goed om u voor te bereiden op de toekomst. Van praktische, op afstand bedienbare verwarming, spiegelverlichting en ventilatie tot spiegels met geheugen en individueel instelbare muziekprogramma’s die uw douche ervaring naar een hoger niveau tillen. Slimme technologie ontwikkelt zich snel en vooral op langere termijn is het bijna onmogelijk om deze mogelijkheden niet in uw badkamer of huishouden te implementeren. Bent u benieuwd hoe een slimme badkamer eruit ziet en op welke manier u dit in uw eigen badkamer kunt toepassen? Loop gerust eens binnen bij onze showroom en ontdek slimme technologie voor thuis. U vindt ons aan de Cornelis Houtmanstraat 41a in Emmen – op de meubelboulevard.

Klantenservice

Openingstijden

maandag
Gesloten
dinsdag
10.00 - 17.30 uur
woensdag
10.00 - 17.30 uur
donderdag
10.00 - 17.30 uur
vrijdag
10.00 - 17.30 uur
zaterdag
10.00 - 17.00 uur
zondag
Gesloten

Contactgegevens

Adres:
Cornelis Houtmanstraat 41A
7825VH Emmen

Contact:
Tel: 0591-745343
E-mail: info@mooitegelsensanitair.nl